Home

Foto & video 1457 x bekeken 1 reactie

Nieuwtjes op Agribex in Brussel

Grote fabrikanten hadden hun primeurs al op de Agritechnica getoond. Het echte nieuws komt daarom van de talrijke kleinere Belgische en Franse fabrikanten.

Foto

 • In de Belgische hoofdstad Brussel wordt van 4 tot 9 december de tweejaarlijkse landbouwbeurs Agribex gehouden. Kverneland toont hier zijn eerste Accord M Drill nokkenradzaaimachine. De machine komt voort uit een samenwerking met het Finse Junkkari. Er kunnen zaden van 1 tot 10 millimeter mee gezaaid worden in een dosering tot 400 gram per hectare. De bakinhoud is 530 liter.


  Tekst & foto's: Benny Gudde, Frits Huiden

 • De Franse constructeur Gregoire Besson claimt de grootste ploegfabrikant van de wereld te zijn. In Nederland worden de ploegen nauwelijks verkocht. Dit halfgedragen model met acht scharen staat hier niet in de gebruikelijke oranjezwarte maar in een zwartgrijze uitvoering.

 • Kubota was niet present op de Agritechnica in Hannover. In Brussel stond deze M108S wel. Onder de nieuwe motorkap ligt een viercilinder motor met 72 kW (98 pk). De 32V/32A-bak heeft een hydraulische omkeerhendel en een tweetraps powershift.

 • Steeno, een Belgische fabrikant die al bijna 100 jaar bestaat, heeft een extra zwaar geconstrueerde XEV vijfschaar-ploeg. Bedoeld voor trekkers boven de 147 kW (200 pk) en uit te breiden met een zesde schaar. De ploegbalk is 200 bij 120 millimeter dik. Prijs van de zesschaar is €18.287.

 • Deze Daedong-trekker uit Korea zal vanaf midden volgend jaar onder de naam Kioti 904 te koop zijn. In de nieuwe cabine zit een zijconsole en omkeerhendel naast het stuur. De trekker heeft een viercilinder Tier III Perkins-motor van 66 kW (90 pk).

 • John Deere levert deze 6530, een zescilinder trekker met 88 kW (120 pk), ook zonder cabine. Het ouderwetse cabrio-gevoel kan dus nog steeds samengaan met vermogen onder de kap.

 • Deze bijzondere Abbriata-hark met 16 zonnen vouwt zich op boven de cabine van de trekker. De “Acrobaat” heeft een werkbreedte tot 8,30 meter. De zwadbreedte is tussen 1 en 2 meter instelbaar. De capaciteit ligt rond 5 hectare per uur.

 • Er waren enkele fabrikanten van schudders en harken te zien die nauwelijks op de Nederlandse markt actief zijn. Frandent uit Frankrijk is een goed voorbeeld.

 • De veewagen van het Waalse merk Pirnay zakt door zijn as om vee gemakkelijk in te laten stappen. Standaard is hij 5,20 meter lang en 2,40 meter breed.

 • Deze JM454 met 33 kW (45 pk) is voorlopig de zwaarste trekker van het Chinese merk Jinna. Volgens de Belgische importeur Deventer zal Jinna over 3 jaar trekkers gaan producen met een vermogen tot 96 kW (130 pk).

 • Joskin biedt zijn kippers optioneel aan met afdekzeilen van Cramaro. Het elektrische afdeksysteem voldoet aan de komende wetgeving rondom afvallende lading. Afhankelijk van de grootte van de kipper kost het tussen de €3.500 en €4.500.

 • De B550 is een van de twee nieuwe verreikers van Boscopic. De driecilinder Kubota-motor levert 36 kW. De giek tilt 1.400 kilo tot 5 meter hoogte.

 • De LRP-spitmachine van Farmax heeft een facelift ondergaan en de toevoeging profi gekregen. Hij heeft een grotere eggerol en is onderhoudsvriendelijker. Door de aandrijving naar voren te plaatsen is het zwaartepunt dichter bij de trekker komen te liggen.

 • Bij de JCB 526 Farmer is de motor van achter naar opzij verplaatst. Het is de laatste uit het gamma met overbrenging via koppelomvormers waarbij dit gebeurt. Resultaat is een kortere machine met een beter zicht naar achter. De brandstof- en hydrauliektanks zitten nu achterop.

 • Weilandbloters zijn vaak breed op de weg. Fabrikant Robert heeft hydraulisch opklapbare bloters met werkbreedtes van 2,40 tot 4,70 meter. De overbrenging verloopt via aftakassen in plaats van via V-snaren.

Benny Gudde

Eén reactie

 • no-profile-image

  g derks

  Vraag ? Wie importeerd de Boscopic verreiker in Nederland?

Of registreer je om te kunnen reageren.