Home

Foto & video 502 x bekeken 1 reactie

Nieuwe bemestingstechnieken

Als je aan mest denkt, dan denk je al vaak aan blubber, grote machines en stank. Dat laatste behoort, bij het uitrijden van mest, gelukkig al jaren tot het verleden.

Foto

 • Mest vrij uitspreiden over het land mag niet meer. Injecteren is dé innovatie om geurloos mest uit te rijden. En door mest te injecteren wordt deze direct benut, er gaan geen mineralen verloren. Deze plaatjes kent iedereen eigenlijk wel.

  tekst: Hanneke Maas, foto's: onbekend

 • Nogmaals injecteren.

 • De grootste innovatie, of slimme oplossing, vind ik het mestophaalpunt. Dit punt ligt aan de openbare weg. Groot voordeel is dat wagens niet meer op het erf hoeven te komen. Er komt dus geen mest van andere boeren op je eigen stop. En dus minder kan op ziekteinsleep.

 • Op het bedrijf van Dions ouders, in Canada, hebben ze iets slims bedacht voor het optimaal bemesten van mais. Deze machines kan de mest injecteren als de plant er al staat. Door mest te injecteren komen er veel voedingstoffen vrij waardoor de mais extra hard kan groeien.

 • Als je dit doet net voordat de mais een groeispurt krijgt, dan groeit het extra hard. Deze machine kan de mest injecteren vlak voor de groeispurt (als het gewas ongeveer 1 meter lang is). Ander voordeel: je hoeft de mest niet in de lente uit te rijden als het nat is, maar kunt dit doen als het warm en droog is.

 • Al surfend over internet kwam ik terecht op de pagina van AgroInvent, het bedrijf van André Capelle. Op deze site kwam ik enkele super innovaties tegen. André Capelle maakt bij zijn uitvindingen vaak gebruik van veel bestaande componenten. Door zijn specialistische kennis weet hij waar de knelpunten zitten voor verantwoorde bemesting. Zowel economisch als milieutechnisch gezien.

 • Een andere uitvinding van AgroInvent: de zuigvoet. De zuigvoet is een mesttankkoppeling waarbij de akkerbouwer bij het uitrijden van de mest niet meer van de trekker af hoeft om de tank te vullen met drijfmest uit de gierkelder. Deze snelkoppeling levert de boer naast de grote lichamelijke belasting ook een aanzienlijke tijdsbesparing.

 • Een uitvinding waar AgroInvent momenteel mee bezig is, is de bemester / wieder. Gisteren heb ik een oproep geplaatst voor het toezenden van foto’s van innovaties in bemesting. Ben je geïnspireerd geraakt door deze foto’s en wil je je eigen foto ook opsturen? Dat kan! Stuur je foto naar deuitdaging@live.nl en ik zal ervoor zorgen dat de foto wordt toegevoegd aan deze slide-show.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Kees Jan

  Hoi Hanneke,
  Gefeliciteerd met je overwinning in week 4. Met deze slide-show op naar de volgende overwinning, zou ik zeggen! Jammer dat ik geen innovaties weet in de bemesting, anders zou ik je zeker een foto toe mailen.

  Groet Kees Jan

Of registreer je om te kunnen reageren.