Home

Foto & video 1045 x bekeken

Schuitemaker ontwikkelt de Feedomatic voerrobot

De kern van Schuitemakers voerrobot is zijn eigen voerdoseerwagen. Verder is de robot een mix van systemen van andere fabrikanten. De eerste is nog niet gemaakt, vandaar de computerschetsen. De robot hangt niet aan een rail, maar is zelfrijdend. Schuitemaker wil met deze robot ook automatisch ruwvoer uitkuilen.

Foto

  • Schuitemaker maakt vooral gebruik van al bestaande componenten. Zo is de robot een kleinere versie van de huidige Feedo-voerdoseerwagens en zijn de voorraadbodems waarop het voer staat, technisch gelijk aan de vloer in de Rapide-opraapwagens.

  • De voerdoseerrobot rijdt zelf. Hij hangt dus niet aan een rail. In geval van storingen of stallen op afstand, kan de boer op de robot springen en zelf sturen. Op de robot zit een dieselmotor. De robot vindt zijn weg door de stal(len) via een hoogfrequente draad in de vloer of erfverharding. Geen obstakels dus.

  • De voervoorraad zal bestaan uit blokken of balen. Losgestort mag ook, maar volgens Schuitemaker hoef je juist met vaste balen of blokken minder vaak te bevoorraden. Dat bespaart veel werk.

  • Het onderstel krijgt een eigen motor. Dit is een beginontwerp. Naar verwachting krijgt het eindontwerp vierwielbesturing. Zo kan de robot makkelijker heen en terug over hetzelfde spoor.

  • Een doseerwals snijdt en verdeelt de blokken. Een voorwaarde om de Feedomatic-doseerrobot mooi laagsgewijs te beladen. Dat is belangrijk om het voer goed gemixt voor het voerhek te lossen. Voorop de robot komt een voerschuif. Deze maakt de weg vrij voor de robot en zorgt ervoor dat het voer keurig tegen het voerhek aan blijft liggen.

  • Een rijdende robot krijgt voor- en achterop de nodige beveiliging aan boord. Bij obstakels zal de robot stoppen en na enkele seconden herstarten. Houdt dat een tijdje aan, dan zal de boer gewaarschuwd worden via sms.

Of registreer je om te kunnen reageren.