Home

Foto & video 849 x bekeken

Solide budgettrekker van Zetor

Zetor heeft de transmissie en afwerking verbetert van haar lichte trekkerserie Proxima. Zo heeft de trekker een onder last schakelbare hoog/laag in de nieuwe versnellingsbak, met 16 versnellingen voor- en achteruit. Een impressie van het zwaarste model, de Zetor Proxima Plus 10541 (80 kW, 109 pk), verkrijgbaar vanaf €37.000.

Foto

 • De Zetor Proxima Plus 10541 tijdens de testrit met een mestank (9 ton leeggewicht). De viercilinder motor brengt de combinatie vlot op gang en blijkt boven de 1.500 motortoeren flexibel. De diesel vangt het grote snelheidsverschil van 30 procent in de hoog/laagschakeling zonder mokken op. Deze schakeling per drukknop in de versnellingspook is overigens een groot pluspunt van de nieuwe transmissie met 16 versnellingen voor- en achteruit.

 • De Carraro-vooras heeft een centrale aandrijving en geïntegreerde remmen in de eindaandrijving. Dat laatste is voor een budgettrekker een sterk punt, zeker voor wie veel op de weg komt. Met de geremde vooras komt de trekker vlot tot stilstand bij een noodstop en worden de natte remschijven op de achteras ontlast.

 • Standaard is een verstelbare trekhaak. De stabilisatiestangen met fijn schroefdraad zijn gevoelig voor vuil. Een pen/gatverstelling is praktischer.

 • De hydrauliekventielen achter zijn goed bereikbaar. Standaard zijn twee dubbelwerkende ventielen en een retour.

 • Voor het onderhoud moeten de zijpanelen er af. Aan de rechterzijde van de trekker zijn alle belangrijke zaken te vinden: de vulopeningen van dieselolie en motorolie, de peilstok, het koelvloeistofreservoir en het luchtfilter.

 • Voor het wisselen of reinigen van het luchtfilter zitten de koelslangen in de weg.

 • Een royale, zacht beklede bijrijderstoel is het handelsmerk van Zetor. Het nadeel is dat de stoel in de weg zit tijdens het uitstappen.

 • Opgevouwen zit de passagierstoel ook in de weg. Dan komt de linkerelleboog tegen de stoel aan. De zitting is overigens met één bout te demonteren.

 • Het dashboard geeft veel informatie. Motortoeren, aftakastoeren en de afgelegde weg zijn op een display af te lezen. De laatste is echter erg klein en matig leesbaar. Voor de juiste weergave van het aftakastoerental is het zaak dat de chauffeur zelf de juiste instelling selecteert per drukknop als hij wisselt van 540 naar 540E (spaaraftakas).

 • Het dashboard geeft veel informatie. Motortoeren, aftakastoeren en de afgelegde weg zijn op een display af te lezen. De laatste is echter erg klein en matig leesbaar. Voor de juiste weergave van het aftakastoerental is het zaak dat de chauffeur zelf de juiste instelling selecteert per drukknop als hij wisselt van 540 naar 540E (spaaraftakas).

 • Links naast de zitting schakelen twee trekhendels de 540/540E aftakastoerentallen en de rijaftakas.

 • Dankzij de hoge zitpositie is het zicht rondom de trekker goed, maar kijken lange bestuurders (circa 1,80 meter) snel tegen de dakconsole aan. De cabine is niet fluisterstil, maar het lijkt er op dat Zetor het geluidsniveau net onder de gevarengrens van 80 decibel heeft gekregen. Belangrijk is ook dat de trekker geen irriterende bijgeluiden produceert.

Of registreer je om te kunnen reageren.