Home

Foto & video 970 x bekeken

Noviteiten van de Agritechnica

Deze week werd de Agritechnica 2005 gehouden in het Duitse Hannover. Het is ’s werelds meest vooraanstaande en innovatieve mechanisatiebeurs. Speciaal voor Boerderij-online lezers maakte de mechanisatieredactie een foto-impressie van het belangrijkste nieuws bij de trekkers en akkerbouwmechanisatie. Zo stond er het eerste prototype van de hybride-trekker bij trekkerfabrikant Case-IH en toonde Miedema een nieuwe combinatie van pootmachine met kopeg. Meer details over de techniek, de verkoopprijzen en extra foto's in de Boerderij van 15 november.

Foto

 • Met 446 kW (600 pk) onder de motorkap was deze nieuwe Challenger MT875B verreweg de sterkste trekker op de Agritechnica. Zoveel motorvermogen kunnen alleen rupsen op de grond overbrengen.

 • De geveerde achterwielen aan het prototype van de New Holland T8000. De cilinders bij de wielen zijn van het veersysteem, niet van de hef. De wielen kunnen onafhankelijk veren.

 • De eerste hybride trekker, de Pro Hybrid EECVT, is een prototype van Case-IH. Vanbuiten lijkt hij op een gewone trekker, maar dan met een plastic frontgewicht; hieronder zitten de accu's. De aandrijving is een CVT zoals in de huidige trekkers wordt gebruikt, maar de hydraulische component is vervangen door elektromotoren.

 • Als toeleverancier van trekkerstoelen heb je minder groot nieuws dan de trekkerfabrikanten. Om toch aandacht te trekken, huurde Grammer een ‘Bond-girl’ in.

 • McCormick toonde met de TTH een heel aparte verreiker. De machine heeft een driepuntshef, een omkeerinrichting en rijdt 50 kilometer per uur.

 • Kirovets nieuwe zware 5200-serie; voor € 99.000 een complete trekker van 195 kW (265 pk). En met vertrouwde technieken; Deutz-motoren en de transmissie met vier powershifttrappen komt van ZF. Een Nederlandse importeur is in onderhandeling met de fabrikant.

 • Het interieur in de Kirovets oogt sober, maar tegelijk ook heel overzichtelijk en vrij netjes afgewerkt. De hefbediening is van Bosch.

 • Een handige Duitse John Deere-dealer verbouwde deze 6220. Koeler, luchtfilter en accu's zijn naast de cabine geplaatst. Zo is er op de neus plaats voor bijvoorbeeld een aluminium kipbak. Hierin kan bijvoorbeeld plantgoed meegenomen worden indien de trekker voor een plantmachine werkt.

 • Het nieuwe interieur van de Fendt 936 is erg luxe. De fabrikant belooft een fluisterstille cabine (70 decibel).

 • Agrocom is de vaste toeleverancier voor Claas wat betreft stuur- en GPS-systemen. Hier de zogenoemde ‘Duo-Drive’. De camera’s ontdekken een spoor of zwad dat de trekker vervolgens automatisch volgt.

 • Van deze Case IH trekker ontbraken de technische gegevens.

 • Kverneland toonde een studiemodel van een nieuwe zaaicombinatie. De zaaikouters met verdeler zitten via een handige pengat verbinding direct aan de packerwals. Door middel van een hydraulische cilinder is de schaardruk regelbaar.

 • Ook Sulky werkt aan mooi compacte zaaicombinaties.

 • Holaras heeft de rooibek aan zijn uienrooier voorzien van een automatische elektro-hydraulische diepteregeling.

 • Vooral akkerbouwers wachten met smart op standaardelektronica waarmee alle werktuigen, trekkers en managementprogramma's communiceren. Er is hoop: werkelijk iedere fabrikant liet zien dat hij zich maximaal inzet voor de invoering van de Isobus-standaard. Alle grote trekkermerken hebben inmiddels praktijkrijpe Isobus-bediening.

 • Miedema toonde een nieuwe getrokken pootcombinatie, hier van achteren gezien. De kopeg en pootmachine worden gedragen door vier grote lagedrukbanden. De pootmachine zit in een omgekeerde richting op de combinatie voor de aanaardkap.

 • Het Duitse Harain in Plattlin heeft hydraulisch geveerde rupsonderstellen ontwikkeld.

 • Herrezen uit het faillissement van Netagco is het Duitse WM weer begonnen met het maken van aardappelrooiers, zoals deze WM 8500 tweerijige bunkerverstekrooier. De bunker lost net aan de andere zijde als bij de concurrenten. Ook de dissel is aan de andere zijde geplaatst, opdat de chauffeur niet om de trekker hoeft te lopen indien hij iets aan de rooibek wil verstellen. Prijs: vanaf € 99.000.

 • Deze tweerijige Unia getrokken rooier kost bij Jabelmann in het Duitse Itterbeck nog geen € 39.350.

 • De grootste getrokken trailer op beurs, de Siga Nova, kan 28 ton vervoeren. Net als een oplegger van een vrachtwagen rust de drieassige trailer op een onderstel met twee assen. De trekker hoeft dus alleen te trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.