Home

Foto & video 1620 x bekeken

Grimme introduceert nieuwe wagenrooier

Machinefabrikant Grimme introduceert in november in Zuidlaren en op de Agritechnica de GT 170 M wagenrooier. De rooier is voorzien van enkele noviteiten, zoals hydraulisch variabele axiaalrollen en vernuftige diepteregeling. Half oktober werd in Rilland (Zld.) op zware klei met een demomodel proefgedraaid. Boerderij maakte een foto-impressie.

Foto

 • De nieuwe Grimme GT 170 M is de opvolger van de GZ 1700-wagenrooier.

 • De 112 kW sterke MF 6480 voor de rooier is fors overbemeten, een 60 kW-trekker kan de rooier ook goed de baas.

 • Vanuit de cabine heeft de chauffeur een goed zicht op de rooibek.

 • Grimme heeft op de nieuwe GT 170 achter de dissel een schuin naar achteren geplaatste aandrijfas geplaatst.

 • Nieuw is de automatische diepteregeling, Terra-control genaamd. Deze is als optie leverbaar. De diepteregeling kan nu vanuit de cabine worden geregeld. De draaispindels voor de diepte-instelling tussen de diabolorollen en het frame zijn vervangen door hydraulische cilinders. De rooibek volgt met deze optie automatisch de rughoogte, zonder dat de diabolorollen veel druk op de aardappelruggen uitoefenen.

 • De chauffeur kan vanuit de cabine de reactiesnelheid, de druk op de rug en de rooidiepte afzonderlijk traploos instellen.

 • Naast de armleuning van de trekkerstoel heeft de chauffeur de bedieningsterminal voor de bediening van de elevator en de besturing goed binnen handbereik geplaatst. Deze bedieningsterminal met twee kasten, een met de bediening van de rooifuncties en een met de elevator- en de besturingbediening is tegen meerprijs verkrijgbaar. Er is ook een eenvoudigere bedieningsterminal met op een besturingskast zowel de bedieningsknopjes van de rooifuncties als de elevator en de besturing.

 • Ook de spleetbreedte tussen de axiaalrollen is vanuit de cabine traploos instelbaar. De afstand tussen de negen paarsgewijs draaiende axiaalrollen zijn traploos instelbaar tussen de 0 en 22 millimeter.

 • De axiaalrollenset heeft een eigen hydraulisch systeem. De axiaalrollen worden via twee hydraumotoren aangedreven.

 • Bij het wijder stellen van de spleetbreedte tussen de axiaalrollen vallen naast de grotere kluiten tegelijkertijd ook wat meer kleine knollen op het land.

 • De Grimme-rooier is uitgerust met een dubbele loofrol. Na de zeefmat komt eerst een meelopende, zachte, berubberde rol. Hierachter draait in tegengestelde richting een tweede kleinere loofrol. Dit loofrolprincipe geeft minder trillingen, verstoppingen en beschadigingen dan een enkele loofrol die tegen de zeefmat aandrukt.

 • De elevator is verlengd, zodat deze beter onderin de grote kippers komt.

 • De elevator is voorzien van flexibel doek voor een goed reinigend effect en voorzien van flexibele opstaande rubbers. Deze zijn aardappelvriendelijker dan de meebewegende schotjes van oudere rooiertypes.

 • De rooiomstandigheden waren prima, de droge klei liet zich goed zeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.