Foto: Peter Roek AlgemeenOpinie

‘Ieder in zijn eigen bubbel’

‘SGP voor de boer’, stond er op een groot affiche langs de A30 bij Barneveld. Met daaronder de naam van een plaatselijke ondernemer die deze bijdrage aan de campagne mogelijk maakte.

Het is een van de weinige plekken in Nederland waar de stem van boeren nog een rol speelt.

Elders op het platteland hebben vooral de lokale partijen goede zaken gedaan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Grotendeels ten koste van landelijke partijen. Voor boeren en hun belangenbehartigers in die gemeentes geldt meer dan ooit dat goede lokale contacten belangrijk zijn. Gemeenschappelijke uitgangspunten zijn immers ver te zoeken, alles is maatwerk. Daar zit iets ongrijpbaars in: waar staan de lokale partijen uiteindelijk voor?

Versnippering politiek landschap

Dat is veel duidelijker bij een paar andere partijen die goed hebben geboerd: GroenLinks, de Partij voor de Dieren en Denk. Partijen met uitgesproken uitgangspunten. Gelukkig zitten deze vooral in stedelijk gebied, want boeren hebben van deze partijen weinig te verwachten.

Zo gaat de versnippering van het politieke landschap onstuitbaar door. De trend is: meer lokaal, minder landelijke samenhang, vervreemding van stad en platteland. Kortom, iedereen zijn eigen microkosmos.

De uitslag in Barneveld, om dit verhaal af te ronden: SGP blijft de grootste ondanks klein verlies (van 26,0% naar 24,9% van de stemmen). Een bastion, maar ook een bubbel tussen vele andere.

Beheer
WP Admin