Foto: Ronald Hissink AlgemeenOpinie

‘Hoogste tijd voor stroppenpot voor vaccinatie’

Landbouwminister Carola Schouten voelt er weinig voor om maatregelen te treffen die financiële schade compenseren bij veehouders bij wie dieren bij een ziekte-uitbraak worden gevaccineerd.

Ze vindt dat de veehouderijsector hiervoor zelf moet opdraaien. Dieren worden door vaccinatie minder waard. Het is in de beleving vlees ‘met een luchtje eraan’. In de markt is dat een gegeven.
In Nederland wordt bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte als MKZ of varkenspest gevaccineerd om verspreiding van het virus te voorkomen. Dat gebeurt bij dieren in een cirkel rond de besmetting. Zo wordt een wal opgeworpen tegen verspreiding. Grootschalige ruiming van gezonde dieren wordt voorkomen.

Afzet van vlees van gevaccineerde dieren

Goede regeling, maar ze is nog niet af. De afzet van vlees van gevaccineerde dieren is niet waterdicht geregeld. Dus zijn individuele bedrijven die toevallig in zo’n verdedigingswal komen te liggen, de pineut.
Hier ligt al jarenlang de kiem voor een geweldig probleem als er een keer een ziekte uitbreekt. Terecht dat het Tweede Kamerlid Jaco Geurts daarop blijft hameren. In vredestijd kan een fatsoenlijke compensatieregeling worden opgetuigd.

Vraag alleen is of de samenleving daarvoor moet opdraaien. De vaccinatieregeling bij een uitbraak is een bescherming voor de veehouderijsector. Hoogste tijd daarom om voor de kosten daarvan een stroppenpot te maken, een private verzekering.

Beheer
WP Admin