Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘KringloopWijzer niet overbelasten’

De KringloopWijzer is een prachtig instrument. Met inzet van alle moderne datatechnieken en ‘state of the art’ wetenschappelijke kennis krijgt de veehouder het best mogelijke inzicht in de mineralenstromen op zijn bedrijf.

De sector kan er ook een mooi verhaal naar buiten toe mee onderbouwen. Werkelijk top.

Instrument in ontwikkeling

Maar … het is een instrument dat nog steeds in ontwikkeling is. En het is een nogal ingewikkelde kerstboom. Bij het invullen moet je voortdurend keuzes maken: wat is hier de bedoeling precies, en hoe moet ik die vraag beantwoorden? Achter de schermen zijn aannames verwerkt over hoe N en P zich gedraagt in dier en bodem. Veel ruimte dus voor beweging. Open eindjes ook.

Zolang de wijzer een managementinstrument is, is dat nog niet zo erg. Wie er mee aan de slag gaat, vindt een schat aan bruikbare informatie. Maar nu willen belangengroepen het verplichten en mensen erop afrekenen. Helaas gaan opgelegde regels en interpretatieruimte moeilijk samen. Als het om regeltjes en geld gaat, verandert de vakman in een calculerende ondernemer. Dan gaat nieuwsgierigheid over in speuren naar gaatjes en duikt het woord ‘fraudegevoeligheid’ op waarop al zoveel mestbeleid is gesneuveld.

Geheim rapport

De KringloopWijzer is niet ontwikkeld om een heel mestbeleid op te laten leunen. Gelukkig zien ze dit bij de NVWA. Het is zaak dat het geheime rapport daarover openbaar wordt.

Beheer
WP Admin