Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Grondmarkt vrij laten’

De (groene) deelstaatregering van Nedersaksen wil ingrijpen in de grondmarkt. Onder het mom van bescherming van jonge boeren wil ze een maximum voor de grondprijs, een drempel voor investeerders van buiten de landbouw en voorkeursrecht voor natuurorganisaties.

Het is een even interessante als gevaarlijke stap. De analyse is op zich goed: net als in Nederland is de grondprijs in de noordwestelijke Duitse deelstaat torenhoog gestegen tot soms meer dan een ton per hectare. Dat is inderdaad een hard gelag voor jonge boeren die een bedrijf over willen nemen van hun ouders.

Ook zit er zeker een risico in een toestroom van grote investeerders. Zijn ze niet te eenzijdig gericht op het (snelle) geld, en hebben ze wel oog voor duurzaam grondgebruik?

‘Eerlijk bedrag’ vaststellen ondoenlijk

Maar het middel is erger dan de kwaal. Er zijn zoveel factoren die de prijs van grond bepalen dat het ondoenlijk is om een ‘eerlijk bedrag’ vast te stellen. Denk aan grondsoort, ligging en waterhuishouding. Maar ook aan de toevallige omstandigheden van de koper: is het buurmans grond die precies past, dan heb je er meer voor over.

Basis onder financiering

Er is nog iets. Voor veel bedrijven betekent de hoge grondprijs een steviger basis onder hun financiering. Los van de ideologische bespiegelingen die je kunt houden over vrije markt en vrij ondernemerschap: meng je je hierin als overheid, dan kun je het alleen maar fout doen.

Beheer
WP Admin