Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Vraagtekens bij handelsoverleg’

De Europese Unie is voorzichtige gesprekken begonnen met de landbouwgrootmachten Australië en Nieuw-Zeeland over een handelsverdrag. De Europese boerenorganisatie Copa Cogeca is hier ongerust over. Terecht.

Het is om verschillende redenen beter dat de EU zich even gedeisd houdt.

Ten eerste zijn het politieke klimaat en de publieke stemming er op dit moment niet naar om zulke onderhandelingen te starten. Europa wordt met groot wantrouwen bekeken. Daarom kan de Unie haar energie beter richten op het eigen functioneren, op het versterken van wat er al is. En natuurlijk op een goede afloop van de Brexit.

Dan inhoudelijk. Vrijhandel is in principe prachtig. Geen onnodige drempels in het handelsverkeer.

Pas op de plaats

Maar … Terecht vreest de Copa dat landbouwbelangen eenvoudig weggestreept kunnen worden tegen de voor Europa grotere belangen van andere sectoren zoals de auto-industrie. Daar komt bij dat met name Nieuw-Zeeland maar één kurk heeft om op te drijven: de zuivel, lees Fonterra. Het land zal alles op alles zetten om de belangen daarvan veilig te stellen.

Handelsverdragen hebben afgelopen jaren tot veel tumult geleid. Denk aan TPP (Amerika-Azië-Oceanië), TTIP (VS-EU) en Ceta (EU-Canada). Nu maar even pas op de plaats.

Beheer
WP Admin