Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Houd de directeuren aan de lijn’

In de strijd tegen de ‘graaicultuur’ in de top van grote bedrijven heeft het Europarlement ingestemd met een aanpassing van de Europese aandeelhoudersrichtlijn. Als ook de ministers de wijziging goedkeuren, krijgen aandeelhouders in de hele EU een stem over het beloningsbeleid van topmensen.

Een belangrijke stap. De berichten over buitensporige beloningen stapelen zich immers op. Ook de agribusiness is hier helaas niet vrij van.

Basisloon bestuurders tot 19% omhoog

Voerbedrijf ForFarmers, tot voor kort nog een boerencoöperatie, maakte dinsdag 14 maart tegelijk met de jaarcijfers bekend dat het basisloon van de bestuurders tot 19% omhooggaat. Vier ton is al fors. Met jaarlijks tot negen ton aan bonussen en kostenvergoedingen daarbovenop, wordt het echt stevig. En dan is de zak geld in de vorm van extra aandelen die de topmensen met korting kunnen kopen, nog niet eens meegerekend.

Beursgang ForFarmers

De beursgang van ForFarmers was nodig om kapitaal actief te maken en beschikking te krijgen over extern geld. Dit alles om de benodigde groei van het bedrijf te financieren. Maar wat valt vooral op? Bestuurders die elkaar de bal toespelen en topsalarissen die veel sneller groeien dan de omzet en winst van het bedrijf zelf. Een bedenkelijke ontwikkeling en bewijs dat aanpassing van die Europese richtlijn broodnodig is. Houd de directies en topbestuurders aan de lijn.

Beheer
WP Admin