Berging auto die in botsing kwam met een trein op het spoor bij Harlingen - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Beveiliging overgangen topprioriteit’

En alweer was er een ongeluk op een onbewaakte spoorwegovergang. En alweer gebeurde het op een toegangsweggetje naar een boerderij.

Om de paar maanden is het raak. Soms zijn er alleen gewonden, te vaak zijn er dodelijke slachtoffers. De gebeurtenissen van maandag in Harlingen zijn ronduit dramatisch. Kleine kinderen op de terugweg van een uitje met school op een boerderij waar ze op die mooie voorjaarsdag naar de lammetjes gingen kijken. Het kan niet erger.

Als je kennis neemt van de plek des onheils via foto’s en satellietbeelden, denk je meteen: hoe kan zo’n situatie zo lang bestaan? Een onbewaakte spoorwegovergang pal bij de uitgang van het boerenerf, waar dag in dag uit, uur na uur op gezette tijden een dieseltrein voorbijdendert. Dat moest wel een keer misgaan.

Dijksma: nabo’s in 2028 veilig

Treinen rijden steeds sneller, frequenter en stiller. Tegelijk worden overgangen steeds drukker gebruikt. Ook de zogeheten particuliere overpaden – waar er volgens ProRail 325 van zijn in Nederland – naast de 120 onbewaakte overgangen op openbare wegen (nabo‘s). Staatssecretaris Dijksma wil dat in 2028 in ieder geval die nabo’s veilig zijn. ProRail wil de particuliere overwegen sluiten.

Ja, het is kostbaar, al die installaties en omwegen. En het is vervelend als je steeds moet omrijden. Maar dit kan zo niet langer.

Beheer
WP Admin