Foto: Koos van der Spek AlgemeenOpinie

‘Nieuwe wegen in gewasbescherming’

Gewasbescherming staat volop in de belangstelling. Met als aanjager de soap in Brussel over de nieuwe toelating voor glyfosaat.

Het lijkt er nog steeds op dat dit middel nog vijf jaar beschikbaar blijft, maar inmiddels is niks meer zeker. Bijna dagelijks rollen nieuwe voorstellen over tafel.

De onzekerheid die dat geeft, heeft ook een goede kant. Ze biedt kans op verandering. Die komt alleen onder druk. En de druk neemt nu onmiskenbaar toe: door het mogelijke verbod op glyfosaat, door de soms inderdaad wat hysterische berichtgeving over residuen op levensmiddelen (aardbeien), en door alarmerende geluiden over achteruitgang van biodiverstiteit. Mogelijk is middelengebruik niet dé oorzaak daarvan, maar er zijn vermoedens dat er een verband is.

‘De onzekerheid over de nieuwe toelating voor glyfosaat heeft ook een goede kant; ze biedt kans op verandering’

Heel goed dat het landbouwbedrijfsleven zelf al aan de slag gaat met verminderen van het middelengebruik, voordat dat afgedwongen wordt. LTO Akkerbouw raadt telers aan glyfosaat niet te gebruiken om het afrijpen van graan te bevorderen. Een bedrijf als Agrifirm onderstreept dat.

Spuit alleen als het niet anders kan, is het nieuwe motto. Dus ook de business ziet het belang in van verandering. Intussen is vanuit de overheid een meerjarig project Groene gewasbescherming gestart om alternatieven te verkennen.

Beheer
WP Admin