Foto: Koos van der Spek AlgemeenOpinie

‘Gelukkig nog vijf jaar glyfosaat’

Het kan niemand ontgaan zijn; in de EU woedt een heftig debat over glyfosaat. Volgens velen binnen de landbouwsector is de onkruidbestrijder een zegen voor de mensheid, volgens anderen, waaronder invloedrijke politici en milieuorganisaties, is het het kwaad zelve.

Laatste stand van zaken is een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik in ieder geval nog vijf jaar toe te staan. Dit is tien jaar minder dan in een vorig voorstel, maar vijf jaar langer dan onder andere Frankrijk wil.

Er is veel ophef over glyfosaat, maar weinig bewijs voor schadelijkheid. Ja, het geldt sinds een paar jaar als ‘mogelijk kankerverwekkend’, evenals ’s nachts werken en vlees eten. Maar het is onschuldiger dan ‘gevaarlijkere’ zaken zoals alcohol of hete koffie drinken.

Een idee en een gevoel

Waar hebben we het dan over? Over een idee en een gevoel. Het gevoel dat het niet goed kán zijn dat teelten zijn gebaseerd op het doodspuiten van alles wat groeit – soms meerdere keren per jaar. En over het idee dat we niet te veel moeten leunen op chemie in de landbouw.

Onzin is dit niet. Maar heel urgent ook niet. Glyfosaat is er al bijna een halve eeuw. Vooral buiten de EU wordt het zeer massaal toegepast, in combinatie met gengewassen. Nog een paar jaar doorgebruiken, daar vergaat de wereld niet van. Maar uitstel geeft wel tijd om de gevolgen nog beter te onderzoeken en alternatieven te ontwikkelen.

Beheer
WP Admin