Foto: Roel Dijkstra AlgemeenOpinie

‘Propaganda van RIVM’

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zet zich in voor een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving. Als ‘trusted advisor’ voor de samenleving, zo meldt het instituut op de website. Maar het rapport ‘Wat ligt er op ons bord?‘, dat het RIVM gisteren de wereld in stuurde, heeft een tendentieuze toonzetting.

De eetgewoonten van de consument zijn verspillend, milieubelastend en ongezond, zo luidt de algemene samenvatting, waar niemand van achterover zal zijn gevallen. Mensen moeten daarom over de hele linie minder consumeren. Vooral minder vlees, stelt het RIVM. Want dat is niet alleen heel slecht voor het milieu, je krijgt er ook infecties van. Het RIVM stelt daarom voor een vleestax in te voeren.

Gezondheid belangrijker dan milieu

Dat vlees eten ongezond is, lijkt vooral een pleidooi om de consument over te halen om minder vlees te eten. Mensen vinden hun gezondheid nu eenmaal belangrijker dan het milieu.

Zoveel is zeker: de landbouw, waaronder met name de vleesproductie, draagt bij aan problemen als klimaatverandering, waterschaarste, bodemerosie en verlies van biodiversiteit. De landbouw kan en mag zich niet onttrekken aan de maatschappelijke dialoog hierover. Dat het RIVM hier haar steentje aan bijdraagt, is ook prima. Maar dat mag niet met overdreven gezondheidsclaims de consumenten angst aanjagen, om klimaatdoelstellingen binnen te halen.

Beheer
WP Admin