Het ammoniakrapport van V-Focus is koren op de molen van de ammoniaksceptici. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenOpinie

Ammoniakrapport versterkt wantrouwen

Het ammoniakrapport van V-Focus is koren op de molen van de ammoniaksceptici. De conclusie is precies wat zij al verwachtten: het beleid deugt niet.

Er is kritiek mogelijk. Zo gaat een groot deel over de wens meetgegevens in te zien die er niet meer zijn en die er ook niet meer hoeven te zijn. Dit deel valt in de categorie ‘stemming maken’.

Andere delen geven meer stof tot denken. Zo vraagt de achterblijvende daling van de ammoniakconcentraties in de lucht om een solide verklaring. Instituten als RIVM en WUR moeten hun verhaal beter voor het voetlicht brengen.

Onzekerheidsmarges en ingrijpend beleid

Maar de angel zit hierin: dit rapport toont forse spreiding in meetwaarden en onzekerheidsmarges bij de interpretaties daarvan. Die contrasteren met de ingrijpende en gedetailleerde maatregelen die boeren moeten nemen. Het ammoniakbeleid, van mestinjectie tot PAS, is zo ingrijpend dat je er een keiharde basis voor zou willen hebben.

Overheid en bedrijfsleven willen glasheldere, juridisch waterdichte regelingen, liefst gebaseerd op onomstotelijk wetenschappelijk bewijs. Maar onderzoekers doen hun werk met altijd beperkte middelen.

Ammoniakverhaal minder robuust

De wetenschap lijkt hier overvraagd. Deze loep op de onderliggende kennis, ook al is het een gekleurde, wekt in ieder geval de indruk dat het ‘officiële’ ammoniakverhaal minder robuust is dan gewenst. En die indruk alleen al versterkt het wantrouwen en verkleint het draagvlak.

Beheer
WP Admin