Foto: Martijn ter Horst AlgemeenOpinie

‘Vion-droom ten einde’

Vion zet de deur open voor extern kapitaal. Dit voornemen markeert het einde van een tijdperk.

De droom van oprichter Daan van Doorn is voorbij – het ideaalbeeld van een sterke vleesverwerker in handen van de boeren, die partij biedt aan de machtige afnemers.

Wie stapt er in Vion?

Wie stapt er in Vion? Niets is uitgesloten. Een Chinese variant behoort tot de mogelijkheden. Grote bedrijven uit dat land zijn erg actief in het opkopen van westerse agribusiness. Vanuit Chinees oogpunt zijn dat investeringen in voedselzekerheid en -veiligheid.

Een Chinese connectie is er ook van deze kant: het plan voor de vitalisering van de varkenshouderij leunt zwaar op verwachtingen ten aanzien van de Chinese markt. Los daarvan denkt Vion ook zelf dat het daar veel meer onderdelen van het varken af kan zetten.

Investeringsfonds, Duitsers, Denen?

Maar wie weet wordt het een investeringsfonds of stappen de Duitsers of de Denen er in. In alle varianten moet afscheid genomen worden van het idee dat er een Nederlands vlaggenschip is dat de varkenssector op sleeptouw neemt. Vion wordt nooit het FrieslandCampina van de varkenshouderij. Het is geprobeerd, maar zat er niet in. Vraag is nu niet alleen of een sector kan gedijen zonder zo’n nationale trekker, ook of ze klaar is voor bemoeienis vanuit het (verre) buitenland.

Vion wordt nooit het FrieslandCampina van de varkenshouderij. Het is geprobeerd, maar zat er niet in.

Beheer
WP Admin