Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken krijgt nog een hele kluif om de derogatie te behouden. Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Veel geschreeuw, maar weinig wol’

Politiek Den Haag maakt zich op voor het nieuwe politieke jaar. Veel nieuw beleid is er op landbouwgebied niet meer te verwachten in de maanden voor de verkiezingen.

Beveiligers staan weer voor de deur en er staat weer een rij bij de koffieautomaat. Na weken van grote stilte op het Binnenhof, begint de politiek zich op te maken voor het nieuwe parlementaire jaar.

Snel nog stempel drukken

Dinsdag om 14 uur wordt het vergaderseizoen weer officieel geopend. Het wordt een bijzonder jaar, met de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 in het vooruitzicht. Bewindslieden zullen de periode willen benutten om hun klus af te ronden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zei eerder wel eens dat de eerste 2 jaar van een bewindspersoon worden gebruikt om te zaaien om in de periode daarna te kunnen oogsten, met name in het laatste jaar. Als politici is dit hét moment om nog een stempel te kunnen drukken op het beleid. Na de verkiezingen weet je maar nooit of je weer terug komt en zo ja, op welke post.

Geen grote veranderingen

Desondanks ziet het er niet naar uit dat staatssecretaris Martijn van Dam het laatste jaar van de kabinetsperiode zal benutten om nog veel zaken binnen te slepen. Hij zit persoonlijk nog geen jaar aan het roer, dus van jaren zaaien en bewerken om nu te kunnen oogsten, is geen sprake. En hoewel het kabinet al wel ruim 3 jaar regeert, zijn er op het terrein van landbouw weinig doelpunten voor het laatste fluitsignaal te verwachten. Regeringspartijen VVD en PvdA staan op het landbouwdossier zo ver van elkaar af, dat de drang om nog grote veranderingen door te voeren niet zo groot is.

Niet achterover leunen

Dat betekent overigens niet dat Van Dam en de landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer achterover kunnen leunen om hun tijd uit te zingen. Aan de fosfaatrechten voor de melkveehouderij zal Van Dam nog een hele kluif hebben om deze door de Tweede en Eerste Kamer te loodsen. Het wetsvoorstel is nog niet naar de Kamer gestuurd, maar zal voor 1 januari 2017 goedgekeurd moeten worden om van kracht te kunnen worden. Zonder deze wet is de kans groot dat Nederland de derogatie voor extra mestruimte verliest.

Tegelijk met de fosfaatrechten zal ook het wetsvoorstel voor grondgebonden groei van de melkveehouderij worden behandeld. Deze regeling werd eerder opgenomen in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), maar op verzoek van de Eerste Kamer wordt deze in een wet opgenomen, die nog goedkeuring moet krijgen van het parlement. Ook de wet die trekkerkentekens verplicht stelt, staat nog op de to-dolijst van de parlementariërs.

Weidegang- en vogels

Op landbouwgebied liggen er bovendien een aantal initiatiefnota’s vanuit het parlement, denk bijvoorbeeld aan de nota over verplichte weidegang voor de koe en de nota voor bescherming van weidevogels. Ook zal er nog uitvoerig gesproken worden over de NVWA, voedselverspilling, antibioticagebruik, gewasbeschermingsmiddelen en mest. Kortom: saai zal het zeker niet worden, mede omdat de politici in de aanloop naar de verkiezingen nog meer profileringsdrang krijgen. Leuk voor het politieke spektakel. Maar tot veel nieuwe beleid zal het in deze periode niet meer komen. Veel geschreeuw, maar weinig wol.

Lees meer over de verkiezingen!

Beheer
WP Admin