Redactieblog

1932 x bekeken 3 reacties

Van landbouw- naar voedselbeleid: waar blijft de boer?

In de jongste begroting van het ministerie van Economische Zaken zijn de woorden boer en tuinder vervangen door consument.

Daarmee staat landbouw an sich niet langer centraal op het departement van Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, maar veilig, gezond en duurzaam voedsel. Het belang van de consument lijkt nu boven dat van de producent - de boer - te staan.

Nadruk ligt op eindproduct

Het beleid legt de nadruk op het eindproduct van de voedselketen. Die beleidsplannen toonde Van Dam dinsdag 20 september: de consument moet meer informatie krijgen over het voedsel dat hij vindt in de supermarkt, kinderen moeten weer leren waar hun voedsel vandaan komt en de voedselketen meer innoverend zijn. Hij trekt daarvoor €20 miljoen uit.

Groen onderwijs verhuist naar ander ministerie

De agrarische sector verdween eigenlijk al als aparte bedrijfstak toen het werd ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken. Het groen onderwijs valt nu nog onder dit ministerie, maar verliest zeer waarschijnlijk deze aparte status en verhuist naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Btw-landbouwregeling wordt afgeschaft

Het afschaffen van de btw-landbouwregeling is ook zo'n signaal. Boeren worden net als ondernemers in andere sectoren, btw-plichtig.En het landbouwbeleid verandert naar voedselbeleid. Het past in een tijd waarin de vraaggerichte voedselproductie, en daarmee de wensen van de consument, centraal staan. Een beter verdienmodel voor de boeren hoort daar dan ook bij.

Lees de reacties van belangenbehartigers en politici op de kabinetsplannen

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Als wij leveren wat de consument vraagt, fysieke kwaliteit tegen de laagste prijs, dan schelden actiegroepen en linkse partijen de boer de huid vol omdat het niet duurzaam genoeg is.
  Als wij leveren wat actiegroepen en linkse partijen eisen wil de consument het niet kopen omdat het elders goedkoper is.
  Er zijn in feite twee mogelijkheden: luisteren naar de consument en daarbij accepteren dat je levenslang de huid vol gescholden wordt of luisteren naar actievoerders en linkse partijen en stoppen met boeren.

 • DJ-D

  3 de (s)linkse propagandamakers van weerwoord voorzien en gewoon reëel zijn.

 • A1967

  Na bijna een decennia Rutte als premier en minister van algemene zaken schijnen de boeren nog steeds niet door te hebben dat we het meest rechtse kabinet ooit hebben,die ook volledig schijt heeft aan het complete midden en klein bedrijf, dit beloofd niet veel goeds voor de komende verkiezingen .

Of registreer je om te kunnen reageren.