Van landbouw- naar voedselbeleid: waar blijft de boer? - Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenOpinie

Van landbouw- naar voedselbeleid: waar blijft de boer?

In de jongste begroting van het ministerie van Economische Zaken zijn de woorden boer en tuinder vervangen door consument.

Daarmee staat landbouw an sich niet langer centraal op het departement van Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, maar veilig, gezond en duurzaam voedsel. Het belang van de consument lijkt nu boven dat van de producent – de boer – te staan.

Nadruk ligt op eindproduct

Het beleid legt de nadruk op het eindproduct van de voedselketen. Die beleidsplannen toonde Van Dam dinsdag 20 september: de consument moet meer informatie krijgen over het voedsel dat hij vindt in de supermarkt, kinderen moeten weer leren waar hun voedsel vandaan komt en de voedselketen meer innoverend zijn. Hij trekt daarvoor €20 miljoen uit.

Groen onderwijs verhuist naar ander ministerie

De agrarische sector verdween eigenlijk al als aparte bedrijfstak toen het werd ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken. Het groen onderwijs valt nu nog onder dit ministerie, maar verliest zeer waarschijnlijk deze aparte status en verhuist naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Btw-landbouwregeling wordt afgeschaft

Het afschaffen van de btw-landbouwregeling is ook zo’n signaal. Boeren worden net als ondernemers in andere sectoren, btw-plichtig.En het landbouwbeleid verandert naar voedselbeleid. Het past in een tijd waarin de vraaggerichte voedselproductie, en daarmee de wensen van de consument, centraal staan. Een beter verdienmodel voor de boeren hoort daar dan ook bij.

Lees de reacties van belangenbehartigers en politici op de kabinetsplannen

Beheer
WP Admin