7095 x bekeken 12 reacties

'Stop onterechte negatieve beeldvorming boeren'

Nederland behoort tot de kopgroep in de wereld op het gebied van voedselveiligheid, milieu en dierenwelzijn. In 2014 is ons land nog uitgeroepen tot beste voedselland ter wereld door Oxfam Novib, omdat het gevarieerd, gezond en van goede kwaliteit is. Dit wil het CDA graag zo houden.

Voor het CDA is het onbegrijpelijk dat ondanks dat wij het in Nederland heel goed doen onze boeren continue worden bekritiseerd over de manier waarop zij werken.

De moderne koe heeft het goed

Natuur- en milieuorganisaties spelen in op het verlangen naar de eenvoud van vroeger. Maar 'vroeger' en 'kleinschaliger' is zelden beter. Vroeger stonden de koeien in de winter aangebonden op kleine, benauwde stallen. Tegenwoordig staan de koeien in geventileerde stallen waar ze rond kunnen lopen. Boeren hebben geïnvesteerd in innovatieve stallen met onder andere zachtere vloeren, zodat zij de beste zorg kunnen bieden aan hun dieren. Nederland loopt voorop als het gaat om dierenwelzijn. Dit geldt tevens voor de milieunormen waar zij aan moeten voldoen.

Negatieve Lobbycampagnes

Door de voortdurend negatief gevoerde campagnes in deze maatschappelijke discussie denken opvolgers van familie- en gezinsbedrijven wel 2 keer na voordat ze het bedrijf overnemen. Telkens worden er nieuwe eisen afgedwongen en nieuwe regels opgesteld, omdat een groot deel van de Tweede Kamer meegaat in de gevoerde lobbycampagnes die klakkeloos worden overgenomen in de media. Een goed voorbeeld daarvan is de aangenomen motie en discussie over het kalf langer bij de koe houden. Door op deze manier onterecht de huidige praktijk neer te zetten als een gevaar voor mens, dier en milieu doet geen recht aan de huidige praktijk en de hardwerkende Nederlandse boer. Daarbij worden Nederlandse boeren vaak onnodig met meer regelgeving en administratieve lasten opgescheept, zoals steeds complexere nationale mestwetgeving en dubbele dierenartsinspecties bij export van varkens over korte afstand naar Duitsland.

Geef boeren ruimte en vertrouwen terug

Deze negatieve beeldvorming is niet zonder gevolgen. Als we zo doorgaan dan is er geen enkele boerendochter of -zoon meer die nog verder wil met het familiebedrijf. Dan verliezen we goed en betrouwbaar voedsel van eigen bodem en de economische waarde daarvan voor de BV Nederland. Het wordt daarom tijd om ons te bezinnen over de aanhoudende negatieve houding jegens boeren. Geef boeren de ruimte en het vertrouwen terug om te doen waar ze goed in zijn namelijk voedsel produceren. En stop de onterechte negatieve beeldvorming.

Jaco Geurts is lid van de CDA-Tweede Kamerfractie

Lees ook: CDA waarschuwt voor kaalslag in agrosector.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Niemand is tegen boeren, echter boeren hebben laffe bestuurders van oa LTO en NZO en ook van oa cDA en VVD en sGP.
  Maw, oa fosfaat issue wat iedereen jaren zag aankomen, mag ik aannemen dat cDA zegt, grondgebonden boeren en biologisch geen korting omdat intensief de boel de boel
  in de maling neemt?
  Kom op, waar staat de christelijke cDA?
  Geen wonder dat een cDA denkt over negatieve beeldvorming, als de cDA oa zelf de oorzaak is...

 • John*

  waar maken we ons druk over.. 16 miljoen mensen eten dagelijks van onze producten. elke keer maar die slachtofferrol, wordt er beetje moe van. Als ze denken t elders beter te kunnen krijgen gaan ze t daar toch lekker kopen. Als maatregelen via de politiek genomen moeten worden is dat een teken van zwakte en voor ons boeren is t simpelweg met de vuist op tafel slaan > maatregelen via wetgeving die de concurrentiepositie benadelen is directe compensatie op t inkomen vanuit de staat. Geloof mij maar dan wordt t vanzelf rustig daar in Den Haag want geld is er niet.

 • alco1

  @John. Voordat daar de bezinning komt, zijn we al afgedaald richting Griekenland.

 • alco1

  Wat de opstelling betreft van het LTO, NZO, CDA en VVD. Ben ik het roerend met Isthar eens.
  Er is bijna niets tegen het gezwel "links" gedaan.
  Ze lieten zich gedwee verzonnen problemen aanpraten.

 • oorspronkelijk

  een gezwel is voor veel mensen een angst-gegner.
  hier sociaal cultureel humaan gedachtengoed mee te vergelijken
  is er sprake van de weg kwijt!!

 • fietskip

  Ik vind het wel altijd leuk om te zien hoe mensen zoals ishtar werken. Eerst zijn ze altijd rechtstreeks tegen de boeren geweest, toen de publieke mening zich tegen ze keerde zijn ze naar andere doelen gaan zoeken. Onder andere supermarkt ketens bestoken met brieven dat als ze niet doen wat zij willen dan gaan ze hen met geld van de samenleving negatief in de media neerzetten. Supermarkten zijn daar heel bang voor en dat weten ze. Verder willen ze door maar heel vaak te roepen welke politieke partijen boer gezind zijn, negatief voor de samenleving neer te zetten om zo een links kabinet te krijgen. Heel voorspellend voor ons maar niet voor de samenleving want die weet te weinig van het werkelijke boerenleven. Verder wil ik ook niet in de slachtoffer rol maar er moet nu wel eens een keer met de vuist op tafel geslagen worden met TOT HIER EN NIET VERDER !!!

 • oorspronkelijk

  goodwill kweken met knuffel momenten
  is als betaalde seks heet liefde maar komt voort uit voortplantingsdrang.
  ogen dicht voor intensivering en opschalen lijkt het doel
  nog meer grond voor natuur vanwege weigering ecologisch serieus te nemen
  niet door links maar rechts zijn niet op tijd lijnen uitgezet.
  Lto heeft zijn eigen fosfaat plafond nooit als beperken ontwikkeling verkondigt.
  nu krijgt links de zwarte piet door falend beleid.
  vind ik niet terecht

 • Henk Tennekes

  Geachte heer Geurts, het is goed dat U het opneemt voor de boerenstand, maar het is onjuist de milieu-organisaties de zwarte piet te geven. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de Nederlandse landbouw is veel te hoog, en heeft verarming van het cultuurlandschap veroorzaakt. Er vliegen bijna geen vogels en vlinders meer op het boerenland. Ik geef de boeren niet de schuld. Onze toelatingsautoriteiten hebben volledig gefaald. U kunt het de milieu-organisaties niet kwalijk nemen dat hiertegen geprotesteerd wordt. Bovendien neemt de vraag naar levensmiddelen zonder residuen van bestrijdingsmiddelen sterk toe. De supermarktketens spelen hierop in. Er is een hervorming van de landbouw nodig en het gebruik van bestrijdingsmiddelen moet sterk worden teruggedrongen. Dan verdient de boer ook een hogere vergoeding voor zijn producten.

 • pinkeltje

  Hou eens op met die onzin dat er bijna geen vogels of vlinders meer vliegen op het boerenland. Het sterft van het ongedierte! Allicht gebruiken we per hectare in NL meer werkzame stof dan een graanteler op de Canadese prairie. Hoe denk je dat het elders in de wereld er aan toe gaat in streken met dezelfde soort van teelten als in NL?

 • Henk Tennekes

  Ik zie geen veldleeuwerik meer, of ortolaan of grauwe gors. Er zijn de laatste 20 jaar honderden miljoenen vogels verdwenen van het Europese boerenland. Oorzaak: bestrijdingsmiddelen.

 • pinkeltje

  Alsof tot 20 jaar geleden er alleen met koude thee werd gespoten?

 • Jan Wijnen

  Henk Tennekes, waarom zijn die dieren er niet meer?
  Omdat alle mogelijke roofdieren zo beschermd worden.
  Vossen roven nesten leeg en wat te denken van de bescherming van roofvogels?
  Buizerds , havikken en het plaatsen van nestkasten voor slechtvalken.
  Vooral die laatste hoort niet in Nederland thuis , maar roven alles weg.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.