Foto: Hans Hut AlgemeenOpinie

‘Milieu blijft uitdaging voor landbouw’

De milieubelasting door de landbouw neemt minder snel af dan gewenst en ook minder snel dan jaren geleden. Dat nieuws bracht het Planbureau voor de Leefomgeving deze week.

Het betekent een tegenvaller. Afgaand op de actuele discussie en reuring, zou je juist denken dat boeren dagelijks krom liggen vanwege alle milieumaatregelen. Is dat dan niet zo?

Deze verwarring is begrijpelijk. Het alarmsignaal dat het PBL bijvoorbeeld afgeeft over de te hoge fosfaatproductie is niet nieuw, en vooral een bevestiging van wat iedereen al weet: de rundveestapel is sterk gegroeid sinds het einde van de quotering, de mestproductie is door het fosfaatplafond gegaan, en er wordt hard aan gewerkt om dat aan te pakken. Vandaar het wetsvoorstel fosfaatrechten. De milieubalans is hier dus geen oproep voor nieuwe maatregelen, maar een achteraf bevestiging van wat al in werking is gezet.

Niet minder milieubelasting met schaalvergroting

Maar dat is niet het enige. Verontrustend is de vaststelling dat verdere vermindering van de milieubelasting niet mogelijk is met schaalvergroting en nieuwe techniek. De vervuiling per eenheid product neemt daardoor weliswaar af, maar de totale milieubelasting niet. Kortom, het aloude recept van een sprong vooruit met nieuwe techniek lijkt te hebben afgedaan. Dat is de bijl aan de wortel van het ‘Nederlandse model’. Hier ligt dus een forse uitdaging voor Nederlandse techneuten en wetenschappers: nog meer met nog minder.

Beheer
WP Admin