Met het wegvallen van netto-betaler Groot-Brittannië zal de bijdrage van andere landen aan de Europese Unie fors omhoog moeten. - Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenOpinie

‘Gelukkig hebben we Frankrijk nog’

Met het wegvallen van netto-betaler Groot-Brittannië zal de bijdrage van andere landen aan de Europese Unie fors omhoog moeten. Daar is weinig animo voor. Frankrijk en Duitsland willen niet snijden in het landbouwbudget.

Voor de Britse boeren is het nog maar afwachten wat er overblijft aan overheidssteun, als de Brexit eenmaal een feit is. Het zal voor hen een hele strijd worden om de toezeggingen die de Brexit-campagne op dit vlak deed, ook te verzilveren.

Maar ook voor de boeren aan deze kant van het Kanaal, de Europese, is blijvende steun geen zekerheid. Ondanks bezuinigingen gaat het Europese budget nog steeds voor een zeer groot deel op aan landbouw en er zijn talloze partijen die daar in willen snijden, of er zelf een graantje van mee pikken.

Netto-betaler valt weg

Pas onlangs is becijferd dat met het wegvallen van netto-betaler Groot-Brittannië de bijdrage van landen als Nederland aan de Europese Unie fors omhoog zal moeten. Daar is weinig animo voor. In tijden waarin anti-Europese partijen de wind in de zeilen hebben, is dat een veeg teken voor iedereen die het landbouwbeleid in stand zou willen houden.

Frankrijk en Duitsland willen landbouwbudget houden

Tijd voor een tegengeluid. Gelukkig is dat er. Van een informeel overleg van 20 Europese landbouwministers op een Frans kasteel. Zij spreken zich krachtig uit tegen een ‘GLB-exit’. Onze bewindsman was er niet bij. Gelukkig hebben we de Fransen nog. De Franse minister Le Foll, evenals zijn Duitse collega Schmidt, laat er geen misverstand over bestaan dat het Europees landbouwbeleid met bijbehorend budget moet blijven.

Beheer
WP Admin