Redactieblog

2149 x bekeken laatste update:27 sep 2016

'Gaan we van kale marktprijzen naar hologram?'

Het jubileumjaar van Boerderij zit erop. We blikten 100 jaar terug, dat was nog makkelijk. Maar hoe gaat het verder? Wat brengt de toekomst?

Een jaar geleden trapten we ons jubileumjaar af: Boerderij bestond 100 jaar! Voor mij een aanleiding om regelmatig in het archief te snuffelen. Daar vond ik een vergeeld eerste nummer uit 1915. Het papier nog altijd stevig, inmiddels verrijkt met een licht muffe zoldergeur. Een krant was het toen nog, met enorme lappen tekst en nauwelijks beeld. Technisch gezien was het al wel mogelijk om foto’s af te drukken in een krant. Maar het proces was moeilijk, traag en duur. Vandaar dat de eerste decennia nauwelijks foto’s bevatten, alleen soms een illustratie.

100 jaar Boerderij: dierziekten, boekhouden, hooibouw en veemarktprijzen

Terwijl ik door de jaargangen bladerde, doorliep ik 100 jaar landbouwontwikkelingen. Indrukwekkend, al was het allemaal niet erg smeuïg opgeschreven. Het waren kale verhalen over onder meer dierziektes, boekhouden en hooibouw. Verder heel veel berichten van de vele veemarkten die Nederland toen nog telde. Boerderij drukte lange rijen prijzen af van koeien, stieren en kalveren, zowel vette als magere en alles ertussen in. Prijzen ook van allerlei soorten paarden variërend van hitten tot werk- en slachtpaarden.

Bijzonder vond ik de vele aardappelrassen. Voor mij waren Spuise jammen, Gelderse blauwen en Brielse kralen nieuw. Veel van die rassen zijn niet meer in de handel, hun eigenschappen bevinden zich in genenbanken. Iets wat voor boeren destijds vermoedelijk buiten hun bevattingsvermogen lag. Een génenbank?

Bijzonder vond ik de vele aardappelrassen. Voor mij waren Spuise jammen, Gelderse blauwen en Brielse kralen nieuw. Veel van die rassen zijn niet meer in de handel.

Boerderij gaf ook aviezen

De krant gaf ook adviezen. Over vruchtwisseling bijvoorbeeld en hoeveel gerst je een varken moest voeren voor het vetste spek. Verder veel saaie wetteksten die letterlijk werden overgenomen zonder ze te duiden.

Oerzakelijk, dat was Boerderij in het begin. Interviews, daar deed de redactie niet aan. En wat boeren bezighield, wat de rol van boerinnen was, wat de boerenzorgen waren, hoe ze het hoofd boven water hielden tijdens crises en oorlog, met schaarste aan alles, er werd met geen woord over geschreven. Naar al die dingen moeten we dus gissen.

Het boerenwerk in vroegere jaren. Wij denken nu, met al onze mechanisatie en techniek, dat boeren dat heel zwaar vonden. Maar dat val mee, zeggen oude boeren die die tijd hebben meegemaakt. <br /><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Het boerenwerk in vroegere jaren. Wij denken nu, met al onze mechanisatie en techniek, dat boeren dat heel zwaar vonden. Maar dat val mee, zeggen oude boeren die die tijd hebben meegemaakt.
Foto: Jan Willem Schouten

Nu er trekkers zijn, robots, centrale verwarming en zoiets als de afhaalchinees, lijkt ons het leven van toen ontzettend zwaar. Maar als ik oude boeren spreek, zeggen ze zelf dat het wel meeviel. Men wist immers niet anders, het leven was zoals het was en men accepteerde dat.

Nu er trekkers zijn, robots, centrale verwarming en de afhaalchinees, lijkt ons het leven van toen ontzettend zwaar. Maar als ik oude boeren spreek, zeggen ze zelf dat het wel meeviel. Men wist immers niet anders.

Nu beginnen we aan tweede eeuw van Boerderij, wat zal die brengen?

Na deze week beginnen we aan de tweede 100 jaar van Boerderij. Ik waag het te betwijfelen of het papieren tijdschrift in 2115 nog bestaat. En wie weet is digitaal dan ook iets wat al passé is. Misschien is het blad over 100 jaar wel een hologram. Ik kan me er niks bij voorstellen, maar dat Boerderij en de website niet blijven zoals ze nu zijn, dat weet ik zeker. Dat de landbouw eveneens doorgaat met veranderen, ook dat staat als een paal boven water. Want zonder verandering geen verdere groei.

Lees ook: Na Boerderij-jubileum gaat verandering door op Boerderij100jaar.nl. Die website gaat binnenkort over naar de gratis sectie 'Boerenleven' op Boerderij.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.