Redactieblog

3081 x bekeken 2 reacties

'ForFarmers balanceert tussen boer en aandeelhouder'

De halfjaarcijfers van ForFarmers zijn bekend. Boeiend om te zien hoe de voormalige coöperatie balanceert tussen de boeren en de aandeelhouders. Het blijkt een wankel evenwicht.

Dat beseft ook Yoram Knoop, CEO van ForFarmers. Of, zoals wij dat altijd noemden, de directeur van onze coöperatie. Hij begint in de toelichting op de cijfers op de eigen website met een begripvolle inleiding over de moeilijke periode voor de boeren door de aanhoudende druk op de prijzen. ForFarmers richt zich daarom op verbetering van het rendement op het boerenerf. Dat moet leiden tot een gezonde toekomst voor de sector, met een gezondere veestapel en een hoge efficiëntie. Deskundige adviseurs staan de boer terzijde.

Zalvende woorden voor de boer, waarbij over de prijs van het voer niet wordt gesproken.

Dat gebeurt wel door analisten op de financiële pagina’s van internet en in de bladen. Daar analyseert men dat de slechte situatie bij de boer geen gevaar voor de winst oplevert. De grondstoffenprijzen zijn gedaald, de prijzen van het voer op de boer ook, maar de marge kon gelijk blijven. Negatieve invloed op de winst is er dus ook niet, zo wordt in een commentaar geconstateerd.

Lagere winst door Brexit

Een groter gevaar vormt de Brexit. Die leverde dit halfjaar al lagere winst op als gevolg van de gedaalde koers van het pond. Dit blijft in de toekomst een risico. Men verwacht echter dat in Groot-Brittannie nog wel het nodige in de fabrieken gerationaliseerd kan worden. Een derde van de omzet van ForFarmers komt uit Groot-Brittannie, maar daar loopt wel bijna de helft van het personeel rond.

Winst voor ForFarmers zet door

Alles overwegende verwachten de analisten dat de lijn van de winst van ForFarmers dit jaar doorzet en dat er een winst per aandeel komt van 48 tot 49 cent. Dat geeft een dividendrendement van 4% bij de huidige koers van rond €6. “Een mooi aandeel om in je portefeuille te hebben”, zo is de conclusie.

Geen woord over positie boer

Daar heb je de spagaat tussen boer en aandeelhouder. De boer wil graag de laagste prijs voor het voer dat hij aankoopt, terwijl de aandeelhouder tevreden constateert dat de winstmarge gelijk kan blijven. Over de positie van de boer geen woord.

Aandeelhouder tevreden houden

Een oordeel? Moeilijk. Voor de aandeelhouder doet ForFarmers wat het moet doen: perspectief op een goed dividend bieden. Als boer ben ik toch wat teleurgesteld. Van een coöperatie zou je verwachten dat die in moeilijke tijden de laagst mogelijke prijs doorberekent. Niet dus, want de aandeelhouder moet tevreden blijven.

Laatste reacties

  • koestal

    Als ForFarmers goed wil draaien zullen ze een concurrerende prijs voor hun veevoer moeten neerzetten en dat doen ze ,anders verliezen ze klanten.Concurrentie is er en was er ,dat is gezond en moet zo blijven. Boeren kunnen ook aandelen kopen of hadden ze al door omzetting van ledencertificaten ,zo kan het mes aan 2 kanten snijden voor de boer

  • mr X

    beste Koestal
    Boeren kunnen aandelen kopen? Het is en blijft dan toch een sigaar uit eigen doos.

Of registreer je om te kunnen reageren.