Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Einde landbouwregeling btw in zicht’

De status aparte in de btw voor de Nederlandse boeren, tuinders en bosbouwers is bijna ten einde. De landbouwregeling in de btw wordt per 1 januari 2018 afgeschaft.

Het kabinet maakte dat bekend in de miljoenennota. Nu is het nog zo dat het de hoofdregel is dat boeren, tuinders en bosbouwers niet meedoen met de btw. Dat heeft als voordeel dat ze geen facturen hoeven uit te schrijven en geen btw-aangifte hoeven te doen. Nadeel is dat de btw die hen in rekening wordt gebracht niet teruggevraagd kan worden bij de fiscus.

Landbouwregeling alleen aantrekkelijk voor klein bedrijf dat weinig investeert

Niet meedoen met de btw is de hoofdregel. Maar van deze hoofdregel wordt bijna geen gebruik meer gemaakt. De meeste boeren en volgens mij bijna alle tuinders opteren nu al voor de ‘normale’ btw-regeling. Voor bedrijven die veel investeren is het vaak voordeliger om wel mee te doen met de btw. Alleen voor kleinere bedrijven die weinig investeren is de landbouwregeling, in de btw wel aantrekkelijk. Het scheelt voor die groep wat in de administratieve kosten omdat er geen btw-aangiften gedaan hoeven te worden.

Voor bedrijven die veel investeren is het vaak voordeliger om wél mee te doen met de btw.

SGP en CDA kritisch over afschaffing btw-landbouwregeling

SGP en CDA zijn kritisch over de plannen om de btw-landbouwregeling af te schaffen. Het kost de sector €17 miljoen, en dat is toch veel geld. Weliswaar werd in een evaluatierapport geadviseerd om dit bedrag naar de sector terug te sluizen, maar daar is in de begroting niets van terug te vinden’, wist Dijkgraaf (SGP) te melden.

Kabinet heeft steun oppositie Eerste Kamer nodig

Het kan dus ook nog wel eens niet doorgaan. Want het kabinet heeft immers de steun van oppositiepartijen nodig in de Eerste Kamer. Het is zeker geen gelopen race en kan nog alle kanten op. Als de sector dat tenminste wil. Want de grote en investerende agrarisch ondernemers opteren massaal en maken geen gebruik van de landbouwregeling.

Beroep op de KOR

Bovendien zal bij het verdwijnen van de landbouwregeling voortaan ook door boer en tuinder een beroep op de KOR (kleine-ondernemersregeling) gedaan worden. Daar kan dan mooi de nota van de accountant mee worden betaald, als die de aangifte btw moet gaan doen. Een win-winsituatie, zogezegd. Mochten de plannen gewoon doorgaan, dan zal in de loop van 2017 wel wat administratief voorbereidend werk gedaan moeten worden. Ik ben benieuwd hoe een mogelijke overgangsregeling eruit gaat zien.

Beheer
WP Admin