Redactieblog

3003 x bekeken 23 reacties

'Supermarkten en milieuorganisaties dicteren boer'

Zover is het dus al gekomen. Supermarkten Jumbo en AH hebben samen met Greenpeace en Natuur en Milieu besloten de productie op boerenbedrijven te sturen.

Zij stellen eisen en de boer die wil leveren, moet daaraan voldoen. Eerst vooral aardappelen, groenten en fruit, maar reken er maar op dat spoedig melk en vlees aan de beurt komen.

“Een monsterverbond”, zegt Hanna, “waar de boer niet in meepraat. Wat een afgang voor onze organisaties. De zuivel, de veilingen, maar ook LTO, allemaal zijn ze buitenspel gezet. Greenpeace en milieu dicteren ons wat wij moeten doen op onze bedrijven. Ze hebben zelfs al bepaald wat de meerprijs is voor de boer, die volgens de nieuwe eisen levert. We komen er ook via onze afzetorganisaties niet aan te pas.”

'We willen zelf bepalen wat en hoe we produceren. Baas op eigen erf'

“Het is onze eigen schuld”, reageert Hans laconiek. “Wij zijn ongeschikt als gesprekspartner. We vinden immers al dat FrieslandCampina en de andere verwerkers zich via de regels van duurzaamheid te veel bemoeien met ons bedrijf. Wij willen zelf bepalen wat en hoe we produceren. Baas op eigen erf. Daarbij zijn we niet marktgericht bezig, maar productgericht. Daar krijgen we nu de rekening voor gepresenteerd.”

'We verzetten ons tegen regels en initiatieven uit eigen kring. Dat duurt de supermarkten te lang'

Hanna knikt: “Je hebt gelijk. We verzetten ons tegen regels en initiatieven uit eigen kring. Daar zijn we druk mee. Dat duurt de supermarkten te lang. Die weten wat hun klanten willen. Ze weten ook dat de boer nog niet zover is en dat de coöperaties slechts moeizaam kunnen inspelen op wensen. Afgeremd door diezelfde boer. Geen wonder dat ze dan zelf eisen gaan stellen. En reken er maar op dat we dan volgen als lammetjes. We hebben geen andere keus.”

'We voelen ons de koning, maar zijn slechts de knecht'

Een ongemakkelijke waarheid. We zijn straks wel de baas op ons eigen erf en grond, maar doen wat de supers en milieuorganisaties voor ons bedenken. We voelen ons de koning in ons eigen rijk, maar zijn slechts de knecht.

Lees ook: 'Keerzijde aan supermarktakkoorden' en Akkerbouw overvallen door milieuafspraak supers

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Supermarkten worden gechanteerd en Boerderij geeft het een positieve draai, de hele redactie vanmiddag naar de vrimibo in een trendy tent in Durkum en voor landbouwend NL begint de verlenging van de werkweek.# kijkeensgoedwaterwerkelijkgebeurt

 • oorspronkelijk

  marktwerking noemen ze dat
  bij overschotten is de prijs of voorwaarden speelbal.
  omgekeerde marketing niet de detailhandel maakt kosten voor product promotie
  maar legt die bij de producent.
  b.v kilo knaller word nu niet meer door goegemeente gepikt
  plofkip idem
  doorsnee kiest voor regulier
  exclusief kiest voor streek/boerderijwinkel
  is dit niet ons eigen valkuil

 • deB.


  Laat ze het lekker maar zelf produceren in de toekomst!

 • pinkeltje

  Wie betaalt bepaalt.....

 • farmer135

  Als de eisen te hoog worden kan niemand meer leveren : lege schappen dus. RFC is groot genoeg om te zeggen : wij leveren niet tegen deze voorwaarden.
  Qua regeltjes lopen we toch al voor op het buitenland.

 • pinkeltje

  Als niemand meer kan leveren dan lost het probleem zichzelf op. Zoals trouwens de meeste problemen zichzelf oplossen.

 • Trot

  Wordt d


  Voldoen de buitenlandse dan ook aan deze eisen of is het net als nu nee want die voldoen aan de eisen van land van herkomst of willen bio vaar gangbare prijs

 • deB.


  Had al tijden terug moeten gebeuren!! schappen leeg.

  Easyjet staakt voor betere pensioen en vrije tijd...
  Wij worden stelselmatig de nek omgedraaid, en wij zijn zo volgzaam dat we alles maar accepteren

 • koeboertje

  Hanna en Hans hebben gelijk we remmen met z,n allen de regelgeving en initiatieven van onze eigen cooperatie af zodat we door de afnemers/klanten buitenspel worden gezet !
  Het is goed dat b.v.FRC zelf regels en voorwaarden eist van onze producten ,dit is altijd nog beter dan greenpeace en supermarkten regels afdwingen zonder dat we zelf enige inbreng hierin hebben !

  Ik heb voorheen ook buiten de agrarische sector gewerkt daar heb ik geleerd dat de klant koning is , de reageerders hierboven moeten dat nog leren denk ik.

 • farmer135

  Nou koeboertje het is niet de consument die dit eist , maar een paar milieuorganisaties, dat is toch wel een behoorlijk verschil.

 • Bennie Stevelink

  @farmer135, onze coöperaties leveren niet aan de consument maar aan de supermarkten. Dus zijn de supermarkten onze afnemers.
  Voor ons is belangrijk dat ze eisen stellen waar wij gemakkelijker aan kunnen voldoen dan het buitenland. Dan kunnen ze niet anders dan bij ons kopen en praten we mee over de prijs.

 • WGeverink

  Ha ha Bennie. Jouw cooperatie kiest ook de weg van de minste weerstand en zet liever het geweer tegen de kop van de leden/eigenaren dan nee te verkopen aan het winkelbedrijf terwijl dat wel zou moeten. Tja als de productie niet gestuurd kan worden en de overproductie de financiele reserves op boeren bedrijven heeft opgevreten dan heb je er niet nog meer bij nodig en geeft men toe aan extra eisen.

 • alco1

  Wij laten ons via onze belangenbehartiger al vele jaren over ons heen lopen.
  Dit resulteert in het gedrag wat ze nu vertonen.
  Een verwent joch wil steeds meer!!!

 • Zuperboer

  #koeboertje; Greenpeace en N&M zijn geen consumentenorganisaties, het zijn activisten die al dan niet uit religieus of daar aan gerelateerd extremistisch gedachtengoed handelen. Het gevaarlijke eraan is dat ze iedereen hun wil trachten op te leggen, waarbij ze indien noodzakelijk buiten de kaders van de wet treden. Dit zijn geen partners waarmee supermarkten zouden moeten willen optrekken.

 • Bennie Stevelink

  Waarom ligt er nog geen één of twee sterren zuivel van dieractivisten in het schap? Omdat FC en enkele anderen de actievoerders voor zijn met weidezuivel, biologische zuivel en duurzame zuivel. In de zuivel hebben wij het nog in eigen hand maar moeten wel oppassen dat we niet ingehaald worden.

 • oorspronkelijk

  andere krant gelezen?
  acties : welk percentage loopt in de wei of is weidemelk b.v. bij bel Leerdammer
  mijn vrienden hier schreeuwen van de daken
  koeien in de wei:dieren mishandeling
  dat stemt de activisten agressiever.
  maar ja denkt de op stal houder ik moet mijn gelijk halen t.o.v. activisten.

 • DJ-D

  http://climategate.nl/2016/08/02/staat-betaalt-miljoenen-euros-milieudefensie-om-zich-laten-aanklagen/

  Meld je aan voor de nieuwsbrief van climategate interessanter dan geleuter van vergaderboer

 • farmer135

  Nou bennie laat ik je maar uit de droom helpen : dierenactivisten willen helemaal geen veehouderij, die willen dat iedereen vegetarier of veganist wordt.

 • Bennie Stevelink

  Natuurlijk @farmer135 willen dieractivisten een vegetarisch Nederland. Ze gaan met opzet eisen stellen waarvan ze weten dat die zo moeilijk mogelijk uitvoerbaar zijn. Met opzet laten ze supermarkten de ruimte om goedkopere producten die niet aan de eisen voldoen uit het buitenland te halen. Maar zolang wij in de zuivel zelf het initiatief nemen kunnen dieractivisten moeilijk met hun eisen voet aan de grond krijgen.

 • koeboertje

  farmer135 12aug 14.05en zuperboer 12 aug 15.34
  Inderdaad de milieuorganisaties zijn geen consumenten ,maar dat maakt het nog erger doordat zij met linke mediapropaganda de supermarkten onder druk zetten,die de claim weer doorgeven aan de leveranciers , hier wordt geen consument beter van ,en die consument heeft ook nog niet enige zeggenschap in deze acties gehad .
  Zoals bennie aangeeft ,we moeten dit alles een slag voorblijven ,door onze zuivelproducten op een steeds hoger niveau te produceren ! We hebben de voorsprong gelukkig nog.

 • farmer135

  Jezelf meer regels opleggen uit angst voor milieuorganisaties is geen goede zaak. Het einde is dan zoek.

 • alco1

  @ Farmer. Dat is ook mijn insteek.
  Al veel te lang de poppen laten dansen naar idealistisch geneuzel.

 • John*

  als de vergoedingen goed zijn waarom dan mopperen? als de meerkosten betaald worden (lees gelijke winst met regulier) en we krijgen door al die maatregelen een productiedaling (wat dus in de meerkosten zit) waardoor de marktprijzen stijgen zijn we met zijn allen beter af dan alleen maar dat gaspedaal instampen. feit is dat de supers nu ze deze weg ingeslagen zijn niet meer terugkunnen en dat er een mooie afgebakende markt ontstaat waarvoor je kan produceren.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.