Stress om en voor Rabobank - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Stress om en voor Rabobank’

Het blijft tobben met de Rabo. Dat bleek uit de stresstest van de Europese banken. Van de vier grootbanken in Nederland was Rabobank de minste. En dat betekent de meest risicovolle als er weer een nieuwe crisis komt.

Rabobank is maar een tikje beter dan de Deutsche Bank, waar van tevoren veel zorg over bestond.

Wat valt dat toch tegen van deze ooit zo fiere boerenleenbank. We dachten dat het een rots in de branding was. Zo gedroeg men zich ook. Arrogant richting de plaatselijke Rabobanken, die ze nu allemaal hebben ingelijfd. Plaatselijke Rabobankbesturen hebben niets meer te vertellen. Ze krijgen een potje geld dat ze mogen verdelen onder de verenigingen in hun werkgebied. Geld uitlenen gebeurt alleen via de strenge richtlijnen van Utrecht. Risicovolle bedrijven komen in Utrecht onder Bijzonder Beheer en de plaatselijke accountmanager is alleen maar de boodschapper die de afspraken mag maken en die de zaak een beetje begeleidt. Maar echt beleid maken, vergeet het maar.

Dat is er nog over van wat wij eens ‘onze bank’ noemden. Dat voelden we ook zo.

Miljardenwinst kunnen oppotten

Begrijpen doe ik het niet. Er moet toch behoorlijk geklungeld zijn bij de Rabo. Andere banken moesten al de jaren van hun bestaan dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Rabobank niet. Die heeft alle miljardenwinsten kunnen oppotten. Dan verwacht je dat ze op een voorsprong komen ten opzichte van de andere banken in Nederland. Nee dus. De slechtste in de stresstest, die ook nog beoordeeld wordt als erg mild. Als er een echte crisis komt, zoals we die hebben gehad, dan zakken de slechtste banken door het ijs. De Rabo in Nederland dus als eerste.

Rabobank reageert afgemeten. Ze zeggen dat in de test de laatste reorganisaties nog niet zijn meegenomen. Zoals het verkorten van de balans en het inkrimpen van het personeelsbestand. Daar gaan ze stevig mee door.

Nog afstandelijkere Rabo

Voor ons als boer houdt dat in dat we te maken krijgen met een Rabo die nog afstandelijker wordt. Waar het belang van de eigen onderneming vooropstaat. Dat betekent in hun geval versterking van het eigen vermogen. Dat moet verdiend worden. De Rabo is sterk vertegenwoordigd in de agrarische sector. Daar zal dus ook de extra verdienste vandaan moeten komen.

Dat zullen we merken. De bekendmaking laatst dat de Rabo meer een begeleider wordt bij het zoeken naar financiers voor de boer, komt nu in een ander daglicht te staan. Ze willen veel aan ons verdienen en geen risico’s lopen. Dat willen ze anderen laten doen.

En dan maar pleiten voor een deltaplan voor de landbouw. Over hun eigen rol spreken ze niet. LTO moet het werk doen. Mooie woorden, maar de daden aan anderen overlaten.

Rabobank adverteert op het ogenblik met teksten die zeggen dat we een aandeel in elkaar hebben. Ze bedoelen waarschijnlijk dat wij er voor hen moeten zijn. Onze vroegere steunpilaar, de Rabo, is geschiedenis geworden.

Beheer
WP Admin