Redactieblog

2280 x bekeken 6 reacties

'Nederlander heeft niet te klagen over voedselprijs'

Een paar weken geleden viel mijn oog op de volgende kop: 'Nederlander koopt eten goedkoper dan Belg of Duitser'. Dat zou aansluiten bij de gedachte die je in de agrarische sector wel hoort: dat de Nederlander als burger wel hoge eisen stelt, maar als consument zo min mogelijk wil betalen. Het ligt echter wat genuanceerder.

Het bericht was afkomstig van het CBS en gebaseerd op een studie van het statistisch bureau van de EU. Daaruit blijkt dat het prijspeil van voedsel in Nederland vorig jaar 2% lager was dan gemiddeld in de EU. De totale kosten van levensonderhoud waren hier juist 9% hoger. In de buurlanden Duitsland en België lagen de voedselprijzen 6%, respectievelijk 11%, hoger dan in Nederland. Voedsel is hier dus relatief goedkoop. De Nederlander hoeft niet te klagen over duur voedsel.

Brood, zuivel en vetten in Nederland goedkoop

Er bestaan aanzienlijke verschillen in prijsniveau tussen de diverse onderdelen van het voedselpakket. Relatief goedkoop in Nederland zijn brood en graanproducten (10% onder het EU-gemiddelde), zuivel (7%) en oliën en vetten, waaronder margarine (9%). Voor de laatste twee groepen verbaast me dat niet, gezien de omvang van de Nederlandse productie en export. Bij afzet naar het buitenland komen er in ieder geval transportkosten bij. Verder spelen factoren als efficiëntie en structuur van de distributie een rol, alsmede verschillen in transportafstanden of in kwaliteit van de producten.

Opmerkelijk is dat groente, fruit en aardappelen in Nederland in doorsnee iets (4%) duurder zijn dan gemiddeld in de EU. Gezien de enorme Nederlandse export zou je het tegendeel verwachten; al moet je er wel rekening mee houden dat het Europees gemiddelde wordt beïnvloed door goedkope landen in Oost- en Zuid-Europa.

Minder kiloknallers in buitenland?

Vlees is de enige categorie die in Nederland echt duurder is dan het gemiddelde in de EU, namelijk 11%. Overigens is vlees hier wel goedkoper dan in België (8%) en Duitsland (6%), en zelfs aanzienlijk goedkoper dan in Frankrijk (13%). Blijkbaar wil de consument in deze drie landen best wat meer betalen voor zijn stukje vlees. Of zouden ze er gewoon minder kiloknallers hebben?

Laatste reacties

 • .....

  Bedankt voor het geven van deze feiten

 • deB.


  Zou 2 keer zo duur moeten zijn...... mensen zijn druk met vakantie en bling bling, eerste levensbehoefte mag niets kosten, dat loopt een keer verkeerd

 • agro1

  voedselprijs niet relatief, maar ABSOLUUT goedkoop. tendentieus berichtje, zoals we, als trouwe lezertjes gewend zijn. feed the world and starve.

 • deB.


  De burger moet maar een stukje grond regelen om zelfvoorzienend te worden, als het zo doorgaat zijn er over aantal jaren te weinig voedselslaven.
  Plezier weg...is het rap gebeurd. Ondertussen uit vele monden gehoord

 • farmerbn

  In Frankrijk is voedsel veel duurder dan in Nederland. Dat komt omdat de franse wet bepaald dat er geen extra supermarkten meer erbij mogen. We hebben er 11 en dus geen 12. Prijsconcurrentie is er nauwelijks dus zijn de prijzen hoger. Dat is ook de reden dat boeren hier steeds ageren (met veel geweld) tegen de supermarkten. De overheid weet ook dat die wet eigenlijk niet klopt dus verplichten ze de supermarkten om de boeren wat extra te betalen. Wat dus de prijs in de supermarkt weer een stukje duurder maakt. De gezamelijke supermarkten snijden niet in hun marges natuurlijk.

 • vd meer

  Gisteren keuringsdienst van waarde gezien, over de prijs en productie van een leverworst. Het is 1 voorbeeld, maar o.a. mede door de macht van de supermarkten worden bij (grondgebonden) melkveehouders, varkenshouders en andere telers langzaam de strop steeds strakker aangetrokken.

  http://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/04-08-2016/KN_1681982


Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.