Niets te klagen over voedselprijs Nederland - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Nederlander heeft niet te klagen over voedselprijs’

Een paar weken geleden viel mijn oog op de volgende kop: ‘Nederlander koopt eten goedkoper dan Belg of Duitser’. Dat zou aansluiten bij de gedachte die je in de agrarische sector wel hoort: dat de Nederlander als burger wel hoge eisen stelt, maar als consument zo min mogelijk wil betalen. Het ligt echter wat genuanceerder.

Het bericht was afkomstig van het CBS en gebaseerd op een studie van het statistisch bureau van de EU. Daaruit blijkt dat het prijspeil van voedsel in Nederland vorig jaar 2% lager was dan gemiddeld in de EU. De totale kosten van levensonderhoud waren hier juist 9% hoger. In de buurlanden Duitsland en België lagen de voedselprijzen 6%, respectievelijk 11%, hoger dan in Nederland. Voedsel is hier dus relatief goedkoop. De Nederlander hoeft niet te klagen over duur voedsel.

Brood, zuivel en vetten in Nederland goedkoop

Er bestaan aanzienlijke verschillen in prijsniveau tussen de diverse onderdelen van het voedselpakket. Relatief goedkoop in Nederland zijn brood en graanproducten (10% onder het EU-gemiddelde), zuivel (7%) en oliën en vetten, waaronder margarine (9%). Voor de laatste twee groepen verbaast me dat niet, gezien de omvang van de Nederlandse productie en export. Bij afzet naar het buitenland komen er in ieder geval transportkosten bij. Verder spelen factoren als efficiëntie en structuur van de distributie een rol, alsmede verschillen in transportafstanden of in kwaliteit van de producten.

Opmerkelijk is dat groente, fruit en aardappelen in Nederland in doorsnee iets (4%) duurder zijn dan gemiddeld in de EU. Gezien de enorme Nederlandse export zou je het tegendeel verwachten; al moet je er wel rekening mee houden dat het Europees gemiddelde wordt beïnvloed door goedkope landen in Oost- en Zuid-Europa.

Minder kiloknallers in buitenland?

Vlees is de enige categorie die in Nederland echt duurder is dan het gemiddelde in de EU, namelijk 11%. Overigens is vlees hier wel goedkoper dan in België (8%) en Duitsland (6%), en zelfs aanzienlijk goedkoper dan in Frankrijk (13%). Blijkbaar wil de consument in deze drie landen best wat meer betalen voor zijn stukje vlees. Of zouden ze er gewoon minder kiloknallers hebben?

Beheer
WP Admin