Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Hittestress en het nieuwe klimaat’

Het is twee dagen boven de 30 graden en Nederland is in rep en roer.

De dierenvrienden van Eyes on Animals, Wakker Dier en Varkens in Nood overschreeuwen elkaar in hun zorg over oververhitte varkens, koeien en kippen. Zwaar overtrokken natuurlijk. Nieuwste trend is dat de gemoederen al op basis van de aankondiging van een hittegolf verhit raken – dagen vóór de 30 graden bereikt is.

Niet negeren

Maar toch, je kunt het niet negeren, het warme weer noch de opwinding eromheen. Aangewakkerd door sociale media pikken mensen het niet als zwakkeren in de samenleving moeten lijden. En in toenemende mate worden ook dieren zo gezien.

Terecht dus dat er een hitteprotocol in werking gaat bij het RIVM, op papier spaart het mensenlevens. Terecht ook dat er een hitteplan is voor veetransport. Dat voorkomt leed.

Een aantal boeren en transporteurs tonen via Twitter en Facebook hoe goed ze voor hun dieren zorgen met vernevelaars en soms zelfs airco in de stal. Zij laten zien dat ze de zorgplicht die ze hebben voor hun dieren, serieus nemen. Pr voor de sector, ja, maar er zit ook een andere kant aan. Impliciet erkennen zij zo de noodzaak van zulke maatregelen. Daardoor zullen collega’s die niets doen, zich ongemakkelijk gaan voelen.

Gevoeliger voor dierenleed

Dat ongemak zal alleen maar toenemen. Het hoort bij het nieuwe klimaat waarin je als veehouder je weg moet vinden. Het wordt warmer, hittegolven zullen vaker voorkomen. En de burgerij wordt nog steeds gevoeliger voor dierenleed. Beide trends zijn niet te keren. Wen er maar aan.

Beheer
WP Admin