Redactieblog

3526 x bekeken 6 reacties

'Haarman: prototype van een LTO-bestuurder'

Ben Haarman wordt onze nieuwe voorzitter van LTO Oost. “Het prototype van een LTO-bestuurder", oordeelt Hanna meteen. "En dat is geen compliment."

Zo voel ik het ook. LTO is een bedaagde organisatie, die nieuw elan kan gebruiken. Daarom is het goed dat de vleesgeworden overlegvoorzitter Maat binnenkort afscheid neemt. Die heeft zijn best gedaan, maar hij laat geen gezonde boerenstand achter en ook geen blakende LTO. Als trouw lid moet ik me vaak verdedigen tegenover collega’s, die bedankten of van plan zijn dat te doen.

Niet trots op LTO

Want LTO is geen belangenbehartiger waar je trots op bent. Het doet pijn dat te constateren. Want ik geloof in de kracht van gezamenlijke belangenbehartiging. Die is niet goed in ons land. Door de gezapige opstelling van LTO konden de vakbonden welig tieren. En nu kiezen ze Ben Haarman tot voorzitter van LTO Oost.

"Een beste vent", zegt Hanna. "Uiterst bekwaam. En toch volstrekt ongeschikt om nu voorzitter te worden. Dat blijkt uit het interview in dit blad. Hij gaat helemaal voor het overlegmodel. Op basis van argumenten. De praktijk is dat actievoerders met emotionele kreten zegevieren. Zonder feitelijke argumenten. Maar wel met succes."

Gebrek aan ambitie

En dan Haarmans bereidheid om op voorhand concessies te doen in het overleg. De berusting in de constatering dat het moeilijk is boeren te overtuigen om lid te worden van LTO: "Als ze niet voor het collectief willen gaan, tja, dan moeten ze maar geen lid worden", zegt hij gelaten.

Wat een gebrek aan ambitie. Juist daar zitten boeren op te wachten. Niet op iemand die vriendelijk op de winkel past, die achteruitgaat. Dat straalt Haarman helemaal uit.

'Hopelijk is de nieuwe landelijke voorzitter een persoon die de zaak opschudt'

"Het is te hopen dat de nieuwe landelijke voorzitter een ander persoon is. Een man of vrouw die de zaak opschudt. Die gaat voor resultaat. Die bestuurders als Haarman laat voelen dat hun tijd voorbij is. Die zorgt dat boeren graag bij LTO willen horen. Omdat ze respect hebben voor de behaalde resultaten en de mensen die het doen", zegt Hanna uit de grond van haar hart.

Laatste reacties

 • BW

  Ben het met je eens Hanna. Ik ben blij dat er voor de varkenshouderij een POV is opgericht en hoop uit de grond van mijn hart dat de LTO-varkens en NVV dan op houden te bestaan. We zijn tenslotte maar met weinig over en om dat deze club nog te verdelen over meerdere belangenorganisaties houd geen stand.
  Wat betreft de nieuwe landelijke LTO voorzitter, dat gaat volgens dezelfde procedure als hoe mijnheer Haarman gekozen is (veel kruiwagens vol met netwerken).

 • hylkema.l

  Aktievoerders met emotionele kreten halen geen blijvende resultaten.
  Je hebt een krachtige lto nodig die uiteindelijk aan de onderhandelingstafel resultaat weet te bereiken. En aan de zijkant roepen dat lto bestuurders de zakken bij elkaar vullen helpt al helemaal niets. Om resultaten te bereiken zijn goede netwerken een goed middel, mits je de eigen doelstelling goed voor ogen houdt.

 • farmerbn

  Soms moet je nee zeggen om aan te geven aan je tegenstanders waar de grens ligt. Dat doet lto nooit dus blijf je maar polderen en toegeven. Nee, gewoon hakken in het zand en resultaat halen. Nieuwe ledenkomen dan vanzelf. De gewone burger heeft best wel respect voor een harde lto voorzitterdie helemaal voor hetboerenbelang gaat.

 • 't Condé

  Als lid van de LTO afdeling Salland, waar Ben Haarman voorzitter van was, ben ik het niet eens met dit artikel. Ben heeft in Salland veel goede dingen gedaan, altijd met het belang van de boer voorop. Inderdaad geen actievoerder die buiten de poort niets bereikt. Maar iemand die binnen aan tafel zit en daar keihard opkomt voor de boeren en zeker ook met de vuist op tafel durft te slaan en nee durft te zeggen. Absoluut niet gezapig, maar juist een vechter, die er vol voor gaat. Erg jammer dat op basis van 1 artikel in boerderij wordt geoordeeld, zonder dat hij überhaupt is begonnen als regio voorzitter en zonder te kijken naar zijn eerder behaalde resultaten. Dat LTO toe is aan vernieuwing, daar ben ik het overigens wel mee eens, maar daar kan Haarman, samen met de landelijke vernieuwing die eraan gaat komen, absoluut een goede bijdrage aan leveren.

 • overkempe

  De reactie van 't Condé onderschrijf ik zeker. Als lid van LTO Salland zie je wat er tot stand komt in Salland. Van kavelruil tot op tijd je invloed uitoefenen bij gemeentelijke ontwikkelingen. Ben Haarman heeft daar samen met het LTO Salland bestuur een grote bijdrage aan geleverd. Mede door zijn manier van werken. Ik hoop dat hij dat in de regio ook gaat doen en veel binnen gaat halen voor de agrarische sector. Af en toe moet er met de vuist op tafel geslagen worden. Maar als je niet in gesprek blijft wordt er over de agrarische sector gesproken!!!

 • Hof te Dorth

  Zo'n collum kan je "trots" op zijn anonieme vergaderboer.
  We moeten besturen als actievoerders?
  Zonder feitelijke argumenten?

  Goed voorbeeld is de samenwerking van de NVV en LTO, samen op de bres met 1 geluid.
  Niet op elkaar "foeteren" maar gaan voor het boerenbelang.

  Ik ben blij dat er iedere dag mensen zijn die onze belangen vertegenwoordigen en wens Ben Haarman veel succes!

  Ik weet zeker dat hij met trots gaat terugkijken op de tijd die komen gaat.

  Jan-Hein Nikkels


Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.