Foto: Michel Velderman AlgemeenOpinie

‘Haarman: prototype van een LTO-bestuurder’

Ben Haarman wordt onze nieuwe voorzitter van LTO Oost. “Het prototype van een LTO-bestuurder”, oordeelt Hanna meteen. “En dat is geen compliment.”

Zo voel ik het ook. LTO is een bedaagde organisatie, die nieuw elan kan gebruiken. Daarom is het goed dat de vleesgeworden overlegvoorzitter Maat binnenkort afscheid neemt. Die heeft zijn best gedaan, maar hij laat geen gezonde boerenstand achter en ook geen blakende LTO. Als trouw lid moet ik me vaak verdedigen tegenover collega’s, die bedankten of van plan zijn dat te doen.

Niet trots op LTO

Want LTO is geen belangenbehartiger waar je trots op bent. Het doet pijn dat te constateren. Want ik geloof in de kracht van gezamenlijke belangenbehartiging. Die is niet goed in ons land. Door de gezapige opstelling van LTO konden de vakbonden welig tieren. En nu kiezen ze Ben Haarman tot voorzitter van LTO Oost.

“Een beste vent”, zegt Hanna. “Uiterst bekwaam. En toch volstrekt ongeschikt om nu voorzitter te worden. Dat blijkt uit het interview in dit blad. Hij gaat helemaal voor het overlegmodel. Op basis van argumenten. De praktijk is dat actievoerders met emotionele kreten zegevieren. Zonder feitelijke argumenten. Maar wel met succes.”

Gebrek aan ambitie

En dan Haarmans bereidheid om op voorhand concessies te doen in het overleg. De berusting in de constatering dat het moeilijk is boeren te overtuigen om lid te worden van LTO: “Als ze niet voor het collectief willen gaan, tja, dan moeten ze maar geen lid worden”, zegt hij gelaten.

Wat een gebrek aan ambitie. Juist daar zitten boeren op te wachten. Niet op iemand die vriendelijk op de winkel past, die achteruitgaat. Dat straalt Haarman helemaal uit.

‘Hopelijk is de nieuwe landelijke voorzitter een persoon die de zaak opschudt’

“Het is te hopen dat de nieuwe landelijke voorzitter een ander persoon is. Een man of vrouw die de zaak opschudt. Die gaat voor resultaat. Die bestuurders als Haarman laat voelen dat hun tijd voorbij is. Die zorgt dat boeren graag bij LTO willen horen. Omdat ze respect hebben voor de behaalde resultaten en de mensen die het doen”, zegt Hanna uit de grond van haar hart.

Beheer
WP Admin