Redactieblog

4756 x bekeken 13 reacties

'Deuk in het imago van de melkveehouderij'

Het positieve imago van de melkveehouderij heeft door de grote groei na de afschaffing van het melkquotum een deuk opgelopen. Dat uit zich ook in de politiek.

De melkveehouderij is het paradepaardje van de Nederlandse veehouderij. Het is de grootste dierlijke sector en de zuivelketen is van belang voor de economie. Koeien zijn belangrijk voor het imago van Nederland. Bij Nederland horen koeien in de wei en een moderne, hoogwaardige zuivelketen. De burger is over het algemeen positief over de melkveehouderij. Koeien hebben een hoge aaibaarheidsfactor en omdat de dieren vaak buiten komen, voelt de burger zich betrokken bij de sector.

Varkens en pluimvee minder zichtbaar

Voor varkens- en pluimveehouders ligt het imago heel anders. Hun dieren worden vrijwel altijd binnen gehouden, waardoor de sector een stuk minder zichtbaar is. Dichte stallen dragen ook bij aan een negatief sentiment; organisaties als Wakker Dier en dierenactivisten als 269life maken gebruik van de dichte stallen door een beeld te scheppen van wat er achter de deuren gebeurt.

Waardering voor melkveehouderij neemt af

De AgrifoodMonitor van Wageningen UR onderzoekt het imago van de agrosector. Daaruit blijkt dat akkerbouw en tuinbouw het beste imago in de agrarische sector hebben. Van de veehouderijsectoren scoort de melkveehouderij het beste, gevolgd door de pluimveehouderij en varkenshouderij. De waardering voor de akker- en tuinbouw en de melkveehouderij is in de periode van 2012-'14 echter wel gedaald, terwijl die voor de varkens- en met name de pluimveehouderij is toegenomen.

'Open dagen en de koeiendans in het voorjaar: de sector maakt er werk van om het imago goed te houden.'

Minder strenge regels voor melkveehouderij

De melkveehouderij is zich er terdege van bewust dat het positieve imago goed is voor de sector. Dat uit zich in het beleid. Voor de melkveehouderij lijkt er doorgaans meer mogelijk en zijn er minder strenge regels dan voor andere dierlijke sectoren. Denk maar aan afleidingsmateriaal in hokken of bijvoorbeeld de inzet van luchtwassers. Vanuit de melkveehouderij wordt dan ook angstvallig naar dat imago gekeken. Koeien in de wei? Ja, want dat is belangrijk voor het imago. Open dagen en de koeiendans in het voorjaar: de sector maakt er werk van om het imago goed te houden. En dat is nodig, want de sector staat inmiddels behoorlijk onder vuur.

Politiek richt pijlen op melkveehouderij

In de politiek is de sector haar positieve imago al aardig kwijt. Waar politieke partijen als de Partij voor de Dieren, SP en GroenLinks in het verleden hun pijlen vooral op de intensieve veehouderij richten, wordt er nu steeds meer naar de melkveehouderij gekeken. Met meer regels tot gevolg. Naast alle grote regels als fosfaatrechten, grondgebondenheid en de mestverwerkingsplicht komen er steeds meer kleine bij. Een verbod op koudmerken, een Kamermeerderheid die onderzoek wil naar het kalf bij de koe en de wens om weidegang verplicht te stellen. De angst dat de melkveehouderij haar goede imago verliest is al werkelijkheid.

'Intensieve melkveehouderij'

De term 'intensieve melkveehouderij' klinkt steeds vaker. Met name de afschaffing van het melkquotum en de forse productiegroei die als gevolg hiervan heeft plaatsgevonden, hebben een flinke deuk in het imago van de melkveehouderij geslagen. De politieke wens om de sector te extensiveren neemt toe. Dat zal de melkveehouderij ook in de toekomst merken. De huidige aanscherpingen van regels zullen niet de laatste zijn.

Laatste reacties

 • test12366

 • puinhoop

  Alleen vliegverkeer, autoverkeer en verdiensten van topmannen mogen intensiveren. Maar bij beroepen waar het hardst gewerkt word weten diezelfde topmannen wat er verdiend mag worden. Het imago scheelt ze toch helemaal niks!! Het gaat alleen om het uitrollen van een verstikkende deken van regeltjes! Zodat de boerenstand krimpt en er goedkope ruimte komt waar de elite hun lusten kunnen botvieren!

 • alco1

  Het komt omdat we ons alles maar laten gezeggen.
  Onze belangenbehartiger moet als een bok op de haverkist valse aantijgingen weerleggen.

 • Herman Gallé

  Naast het feit dat de mens het enige zoogdier is dat na de eigen zoogperiode nog melk drinkt en dan ook nog van een andere soort komt ook het nut van zuivel voor de mens steeds meer ter discussie. Veel mensen haken af en gebruiken geen melk(producten) meer en zoeken het in alternatieven. Ook het wreed scheiden van koe en kalf stuit steeds meer mensen terecht tegen de borst. Het imago van de melkveehouderij is de laatste jaren aan erosie onderhevig, een proces dat eerder zal toenemen dan verminderen.

 • oorspronkelijk

  valse aantijgingen???
  de samenleving veranderd.
  de werkman verbruikte meer dan de kantoorman aan energie
  ergonomisch en technisch zijn er veel verbeteringen en kortere werkweek
  daardoor zijn mensen bewuster gaan kijken naar voedsel productie
  de innovatie en milieuregels heeft geleid tot allemaal op het zelfde moment
  mest uitrijden
  bij warmer weer geeft dat meer geurhinder
  vroeger werd alles in de winter uitgereden en liepen de koeien 's zomers buiten
  overbemesting en emissie heeft de veehouder gedwongen tot maatregelen die
  gevaarlijke neven effecten hebben
  dichte vloeren luchtwassers mestopslag.
  erg dat je als goedwillende ondernemer hierdoor imago schade oploopt

 • Bennie Stevelink

  Herman Gallé, de mens is ook het enigste zoogdier die alcohol drinkt. Ook het enigste dier die voedsel verhit voordat hij het eet. Het enigste dier die voedsel bewerkt en mengt voordat hij het eet. Het enigste dier die zout en andere smaakmakers gebruikt. Het enigste dier die rookt. Het enigste dier die hormonen slikt om voortplanting te beperken.
  Zo kan ik nog wel even doorgaan om jouw onzin standpunt compleet te maken.

 • pinkeltje

  Het bekende verhaal. Krijg je wat meer te besteden dan ga je vlees eten en luxere melkproducten consumeren. Krijg je het nog wat beter dan wordt je vegetariër. Dit soort gekakel is de luxe die sommige mensen zich kunnen permitteren.

  Het valt me steeds meer op dat alles dat technisch mogelijk is meteen tot de minimale eis wordt gebombardeerd, dat de wereld met Nederland voorop mee moet in de vaart der volkeren en dat we van de landbouw verwachten dat die opereert zoals in de tijd van Ot en Sien. Iedereen zit op het puntje van zijn stoel om te horen of de werkgelegenheid al toeneemt, of de huizenprijzen al omhoog gaan en of er wel voldoende economische groei is. En dan moet de landbouw vooral kleinschalig en allemaal volledig volgens de natuur alsof de tijd eindeloos stil staat.

 • Zents beheer

  We zijn net terug uit Cuba, 3 weken rond getrokken met het gezin en geslapen en gegeten bij de Cubanen thuis. Een heel volk 60 jaar lang vegetarisch (rijst en zwarte bonen) als gevolg van een communistisch regime en een boycot. Ik heb gezien en geroken wat armoede en eenzijdige voeding is .
  Dat wij hier zoveel, zo goed en zo goedkoop voedsel dagelijks in overvloed hebben is het gevolg van een ongekende welvaart. Als gevolg daarvan kan eenieder klagen en eisen stellen en voedsel weigeren al naar gelang men wil ook al hebben we het beste en gezondste aanbod ter wereld (bron: Oxfam-Novib).
  Is dit nu verworvenheid of een verdorvenheid van onze welvaart ?
  http://www.oxfamnovib.nl/nieuws/voedsel-nergens-beter-dan-in-nederland

 • alco1

  Elk verhaal kun je uitleggen naar je eigen ideologieën .
  Daarom zeg ik wat ik schrijf in 10.34

 • farmerbn

  Als je geen melk of vlees wilt eten dan eet je dat toch niet. Maar laat mensen die dat wel willen met rust.

 • kleine boer

  Herman de mens is ook de enige die zijn voedsel verbouwd of laat groeien of hoe zal ik het noemen de mens zorgt anders voor zijn eten als de andere zoogdieren.... maar sommige willen op dieren lijken zo lijkt het wel.

 • Klomp

  Wat hier gezegd wordt is nu net waar het om draait. Een heleboel mensen hier in dit land stellen dieren gelijk aan mensen. Maar de mens is geen dier!!!! Als je de bijbel leest, ( waarin ik geloof) is de mens geschapen als kroon op de schepping om te heersen over de dieren en de rest van de schepping. De dieren zijn dus ondergeschikt aan de mensen. Houd wel in dat wij goed voor de schepping en de dieren moeten zorgen en verzorgen. En helaas gaat er wel eens wat goed fout. Maar hier in Nederland hebben de dieren over het algemeen erg goed. Dat willen de diverse dierenclubjes hier in Nederland niet zien, en zijn maar op een ding uit: Dat de veehouderij verdwijnt uit Nederland.

 • koestal

  Er wordt al jaren tegen boeren aangeschopt,dit is al jaren geleden een Hollands gezelschapsspel geworden. De mens is vergeten dat het voedsel door boeren wordt geproduceerd !

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.