Foto: Henk Riswick AlgemeenOpinie

‘Bank luidt noodklok melkveesector’

Als het zo doorgaat, wacht de melkveesector eenzelfde lot als de glastuinbouw en varkenshouderij: forse krimp door een op hol geslagen kostprijs.

De waarschuwing dat de melkveesector BV zich uit de markt dreigt te prijzen, is niet nieuw. Wel dat Rabobank, de grootste huisbankier van de melkveesector, dit hardop roept.

Onheilsvoorspelling

Waarom Rabo-topman Ruud Huirne juist nu met de onheilsvoorspelling naar buiten komt? Hij noemt vier grote bedreigingen voor de duizenden melkveehouders onder zijn klanten: blijvend lage prijzen, verlies derogatie (kost de sector €100 miljoen per jaar), kostprijsverhoging door fosfaatrechten en verlies draagvlak in zowel politiek als maatschappij. Ook dit mogelijke onheil komt niet uit de lucht vallen.

Maar Ruud Huirne gaat er vanuit dat Nederland inderdaad haar derogatie verliest, de zuivelmarkt blijft kwakkelen en de kosten voor mestafzet uit de pan zullen gieren.

Snel schakelen

Hij stelt dan ook terecht voor om snel te schakelen nu het nog kan. Met een soort vitaliseringsplan voor de melkveehouderij. De bank ziet drie oplossingen: structureel meer beuren voor zuivelproducten en grip op het mest- en fosfaatprobleem, zonder dat het kostprijsverhogend werkt. En tot slot stoppers helpen stoppen en tegelijk de blijvers versterken.

Het zal heel veel creativiteit vragen. Maar nu is er nog vermogen in de sector. Dat maakt veranderingen makkelijker dan in een situatie waar het al jaren aanmodderen en financieel uithollen was.

Beheer
WP Admin