Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Wordt boer verwend?’

Geen leuk weekend gehad. Een vriendin van Hanna kwam langs met haar man. Die heeft het ontzettend met zichzelf getroffen.

Ik moet toegeven, als ondernemer is hij zeer geslaagd. Hij heeft een kleine keten van boekhoudbureaus opgezet. Die houden prima stand in de wereld waarin de grote kantoren de kleine opvreten.

Fiscale vrijstellingen

Dus een zeer geslaagd man en bovendien eigenwijs. Heeft overal een mening over. Ook over onze veehouderij. “Neem me niet kwalijk”, zegt hij met zijn vervelende lach. “Ik zou best boer willen zijn, zoveel voordelen krijgen jullie van de overheid. Er is geen groep met zoveel fiscale mogelijkheden als de landbouw. Bovendien krijgen jullie een basisinkomen via de toeslagen. Dat zouden velen in ons land graag willen hebben.”

‘Die toeslagen zijn niet anders dan vervanging van exportsubsidies en dat soort heffingen’.

“Stop even”, onderbreek ik. “Die toeslagen zijn niet anders dan vervanging van exportsubsidies en dat soort heffingen. Die komen nu rechtstreeks naar de boer, maar alleen om het voedselpakket goedkoop te houden. Het is dus een subsidie voor goedkoop eten.”

“Mooi verhaal”, lacht hij weer zo akelig vervelend. “En dan vind je het zeker ook normaal dat wij als burgers samen jullie overproductie aan melk mogen betalen? Europa trekt €500 miljoen uit om jullie problemen op te lossen. Maar het gaat wel van onze belastingcentjes.”

Ik zal reageren, maar zwijg. Met zo iemand valt niet te praten. Dan krijgen we ruzie en dat wil ik Hanna, die vrolijk lacht en praat met haar vriendin, niet aandoen.

Meer melk in Nederland

Hij zwijgt niet, maar vervolgt: “Ze doen het helemaal verkeerd in Brussel. Hier in Nederland en nog een paar landen wordt veel meer gemolken. De meeste EU landen produceren minder. En nu heb ik gelezen dat de Nederlandse boer ook nog klaagt dat ze met deze regeling niets opschiet. Mooie boel. Eerst er voor zorgen dat er teveel melk komt en dan er ook nog op rekenen dat Brussel geld geeft omdat probleem op te lossen. Ik vind dat de veroorzaker ook het probleem moet oplossen. De vervuiler betaalt. Daarom is die regeling van Brussel waardeloos. Degene die meer heeft gemolken zou gestraft moeten worden en degene, die minder melkt, moet een toeslag krijgen.” Hij kijkt mij triomfantelijk aan na deze tirade.

‘Ik had verhipt weinig weerwoord’.

Tesla

Hanna brengt redding. “Zullen we even in de tuin kijken? De hortensia´s zijn zo mooi.”

Dat doen we. We lopen langs zijn nieuwe auto, een Tesla. Ik had er nog nooit één gezien, maar het is inderdaad een bijzondere auto. Ik prijs de kleur en het model en hij gaat enthousiast vertellen over de elektrische motor, het fenomeen van de toekomst.

Over de landbouw praten we niet meer. Hanna vond het fijn haar vriendin weer te zien en ze spraken af dat wij spoedig bij hun op visite zullen gaan. “Had je gedacht”, flitst door me heen, maar ik zeg het niet.

Wel malen de opmerkingen van die vervelende vriend me door het hoofd. Ik had verhipt weinig weerwoord. En nu eigenlijk nog niet.

Beheer
WP Admin