Van Dam begrijpt er niets van - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Van Dam begrijpt er niets van’

Moedeloos word je er van. De roeptoeters aan de zijlijn die moeiteloos onzin uitkramen, dat moet doorgaan voor een visie.

Zoals staatssecretaris Martijn van Dam in een lezing over voedselzekerheid in de wereld in Noordwijk. “Het is stuitend hoeveel clichés de bewindsman voor landbouw in één inleiding gebruikt”, is Hanna het met me eens. “Hij zegt dat de landbouw anders en efficiënter moet. We moeten innoveren en de verschillende velden combineren. We moeten samenwerken tussen de diverse disciplines om duurzame en efficiënte landbouw dichterbij te brengen. Wat een blabla-verhaal. Bah.”

We werken te efficiënt

Ik weet ook niet wat ik er mee moet. We krijgen altijd het verwijt dat we te efficiënt werken, waardoor er te grote stallen en te eentonige weilanden ontstaan. Dat is nodig want de consument wil niet meer betalen voor onze producten. Kijk naar de biologische markt. Groeit wel, maar blijft een niche. De consument kiest voor de laagste prijs.

In het buitenland is het niet anders. En daar zijn we van afhankelijk. We exporteren een belangrijk deel van onze producten. Zuivel, akkerbouw, tuinbouw, vlees, noem maar op. Dan moeten we meedoen met de wereldmarkt, een markt met lage prijzen.

Maar daar praat Van Dam niet over. Hij heeft het nooit over de opbrengstkant. Dat er brood op de plank moet komen. Ik heb hem er nog nooit over gehoord.

Heimwee naar Dijksma

“En ik heb heimwee naar Sharon Dijksma”, zegt Hanna.”Die was duidelijk, maar zocht naar oplossingen. Dat doet ze nu weer op haar nieuwe departement. Ze heeft op de valreep van het Nederlandse voorzitterschap van de EU nog een akkoord bereikt over schonere lucht in Europa. Een doorzetter.”

Dat is waar. Van Dam deed niets anders dan een paar zaken van Dijksma afronden en dreigen met nieuwe kortingen op fosfaatrechten. Plus de introductie van een nieuwe borgstelling voor bedrijven, die willen omschakelen naar biologische landbouw. En dat terwijl de zuivel een rem zet op de omschakeling naar biomelk omdat er geen markt is voor de groei.

De conclusie kan niet anders zijn dat Van Dam gewoon niet weet waarover hij praat.

Beheer
WP Admin