Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenOpinie

‘Niet de kop in het zand steken’

De uitkomst van het VGO-onderzoek over gezondheid en veehouderij is ongemakkelijk voor de veehouderij. Want jammer maar helaas, mensen die in de buurt wonen van veel veehouderijbedrijven op een kluitje, hebben vaker last van hun longen.

Reacties op onder meer de site van Boerderij, maar ook elders, zijn vooral negatief. Ze moeten ons weer hebben, is de teneur. De boer is weer eens slachtoffer van een groot complot tegen de veehouderij. Een complot waar ook instituten als het RIVM en de WUR bij betrokken zouden zijn. Het is psychologisch misschien wel begrijpelijk. Het gaat financieel niet goed, de discussies over de veehouderij lijken een gebed zonder eind, er is steeds weer iets aan de hand. En inderdaad, in de politiek is het opportunisme troef. Politici gebruiken elk argument dat in hun kraam te pas komt, en vergeten liefst wat daar niet in past.

‘Ontkennen heeft geen zin’.

Verband tussen veehouderij en gezondheid

Maar toch… er ligt iets op tafel waar de veehouderij iets mee moet. Er is een verband tussen veehouderij en gezondheid, en dat is deels negatief. Ontkennen heeft geen zin. Dat is al te vaak gebeurd. Denk aan de Q-koorts. Het duurde te lang voor het inzicht doordrong dat daar mensen doodziek van werden en er maatregelen kwamen. Denk ook aan de antibioticakwestie en aan hoe lang het duurde voor de risico’s hiervan door iedereen onderschreven werden.

Er zit maar één ding op: de feiten onder ogen zien en dan het beste er van maken. Ontkennen heeft geen zin.

Beheer
WP Admin