Boerenblog

6035 x bekeken 4 reacties

'Melken in Mongolië: niets is wat het lijkt'

Niets is wat het lijkt. Dat is mijn lijfspreuk geworden hier in het verre Mongolië.

Op het eerste gezicht lijkt het bedrijf waar ik zit tot in de puntjes georganiseerd. Bedrijfswoningen aanwezig, poortwachter, grote borden met de huis- en hygiëneregels bij de ingang en een modern ogende stal. Maar ga je verder kijken, dan blijken er zaken niet te gaan zoals het hoort.

Kromme schoftboom

Het lasapparaat is de beste vriend van de mongolen hier. Ook is oud ijzer nooit oud ijzer, zoals wij dat kennen. Een 'standpaal' die afgescheurd is? Las er aan beide zijden een stuk ijzer aan vast en klaar is kees. Zink spray? Nooit van gehoord.

De ligboxen zien er op het eerste oog knap uit. Ga je echter eens goed kijken, dan blijken ze uit China te komen en na 3 jaar behoorlijk scheef te zitten. Inmiddels zijn we bezig, dit waar mogelijk, weer recht te krijgen. Maar een kromme schoftboom weer netjes recht krijgen is makkelijker gezegd dan gedaan.


 • Deze boxen lijken allemaal aardig op hun plek te zitten. Ligcomfort geven ze echter (nog) niet door het gebrek aan boxbedekking.<br /><em>Foto's: Albert Boersen </em>

  Deze boxen lijken allemaal aardig op hun plek te zitten. Ligcomfort geven ze echter (nog) niet door het gebrek aan boxbedekking.
  Foto's: Albert Boersen

 • Hier kun je zien dat de boxen stevig vastgemaakt zijn aan de spanten en horizontale h-balken. Het betonijzer hadden ze over van de bouw.

  Hier kun je zien dat de boxen stevig vastgemaakt zijn aan de spanten en horizontale h-balken. Het betonijzer hadden ze over van de bouw.

 • De boxen, ze zouden op 1,20 meter moeten staan. De Nederlandse maatvoering is duidelijk te merken. Na 3 jaar is er dit over van Chinese ligboxen. Let ook op de koe in het midden tegen de buitenkant van de stal. Deze ligt achterstevoren.

  De boxen, ze zouden op 1,20 meter moeten staan. De Nederlandse maatvoering is duidelijk te merken. Na 3 jaar is er dit over van Chinese ligboxen. Let ook op de koe in het midden tegen de buitenkant van de stal. Deze ligt achterstevoren.

 • Er is net gevoerd. De koeborstels kunnen aan de kant gedraaid worden, zodat de verreiker er langs kan.

  Er is net gevoerd. De koeborstels kunnen aan de kant gedraaid worden, zodat de verreiker er langs kan.

 • Op deze overzichtsfoto is een kwart van de stal te zien. Er zit hier geen doorstap. Het is een aaneengesloten rij van 32 boxen. De stal bestaat uit 4 van deze compartimenten. In 2 van de compartimenten zit wél een doorstap.

  Op deze overzichtsfoto is een kwart van de stal te zien. Er zit hier geen doorstap. Het is een aaneengesloten rij van 32 boxen. De stal bestaat uit 4 van deze compartimenten. In 2 van de compartimenten zit wél een doorstap.

 • Een Nederlands tintje: de voerhekken staan schuin naar voren. Ze zijn net bezig om de mestgang schoon te schuiven met de verreiker. De mestschuif staat klaar om geïnstalleerd te worden.

  Een Nederlands tintje: de voerhekken staan schuin naar voren. Ze zijn net bezig om de mestgang schoon te schuiven met de verreiker. De mestschuif staat klaar om geïnstalleerd te worden.

 • Detailopname van hoe het voerhek vastzit aan de standpalen. Oud ijzer bestaat niet; je kunt het altijd wel ergens voor gebruiken.

  Detailopname van hoe het voerhek vastzit aan de standpalen. Oud ijzer bestaat niet; je kunt het altijd wel ergens voor gebruiken.

Nederlandse makelij

Waar ik ook even van stond te kijken is de stabiliteit van de boxen. Ze zijn met stukken betonijzer aan de spanten vast gelast. Dit scheelt weer een extra horizontale buis. Maar in Nederland zou ik het niet aanraden. Aan de maten te zien kun je wel zien dat de stal door Nederlanders ontworpen is. Boxen waar de koeien in liggen zijn 1,20 meter breed en de buitenste rijen zijn 3 meter lang.  De midden eilandjes zijn 2,20 meter. Dat soort dingen zijn prima. Het kán wel hier, maar er moet een hoop gebeuren.

'Niet vooruitstrevend'

Het scheelt dat de koeien zo heerlijk rustig zijn. Hekken worden namelijk vastgezet met een touwtje. De kwaliteit van dat touwtje is soms nog minder dan strotouw en nauwelijks dichtgeknoopt. Toch breken de koeien niet uit. Goede sluitingen zijn, óf niet verkrijgbaar, óf ze hebben er nog nooit van gehoord. Zoals ik in de vorige blog ook al aanhaalde, mensen zijn hier nomadisch ingesteld. Ze gebruiken wat ze kunnen vinden. Erg mooi als het kan, maar vooruitstrevend is het niet.

Het mooie van dit soort dingen is wel dat onvolkomenheden makkelijk aan te passen zijn. Door de boxen recht te zetten en allemaal te voorzien van rubbermatten ontstaan er weer fatsoenlijke en voldoende ligplekken, waardoor de huisvesting snel weer stukken beter is.

Laatste reacties

 • WGeverink

  In Nederland worden twee staven van 2cm door een professional met een diploma met de kopse einden netjes aan elkaar gelast en na de tijd netjes vlak geslepen geschuurd en geschilderd. Hier in canada leggen we de stangen 5 cm naast elkaar en lassen we het ontstane gootje dicht. Woest sterk en geen professional voor nodig. Wees maar niet bang je komt er wel overheen. Veel Nederlanders pakken werk niet aan omdat ze denken het niet perfect te kunnen. Bij de weg hoeveel van je mongolen lopen bij de psychiater?

 • koeboertje

  Hier kunnen we in nederland nog heel veel van leren , zo als Albert al aangeeft het werkt wel en wat geeft het als een box wat los staat , als het flexibel is kan de koe zich er minder aan bezeren .
  In Nederland moet alles perfect zijn en glimmen ,daardoor is onze kostprijs hier zo hoog .
  Een koe stoort zich er echt niet aan of de schoftboom iets krom is of het ijzerwerk roestig is ,mooi artikel Albert

 • albertboersen

  Ik ben het grotendeels eens met de hoge kostprijs in Nederland, maar door die automatisering en dingen die gewoon goed werken dwz een minimum aan reparaties en geen stilstand door kapotte apperatuur melken we wel 50/60 koeien per vak. Hier melken we er 213 nu met 17 mensen aanwezig. Inclusief bewaker, kok, lasser en 2 trekkerchauffers. Vooral die lasser heeft altijd wat te doen.

 • el

  Je kunt die boxen er ook gewoon uit gooien en er een potstal van maken , ideaal in dat droge klimaat!

Of registreer je om te kunnen reageren.