1861 x bekeken

'Voor boeren begint het weekend later in de zomer'

Conny Hop
In de zomer komen we steevast een dag te kort als het weekend wordt. Tot vrijdagavond wordt er gewerkt op de boerderij. Zaterdagochtend gebeurt vaak ook nog even wat moet gebeuren.

En dan zijn er nog de klusjes in en om het huis, waar burgers doorgaans de zaterdagochtend of een doordeweekse avond voor gebruiken.
Zoals ik eerder schreef, hebben we ons terras aangepakt. Inmiddels schrijf ik deze column onder een heerlijke pergola van zeker 10 meter lang en 2,5 meter breed. Hij overkapt een groot deel van ons terras. Gek eigenlijk hoe een ruimte groter gaat lijken als je er iets van een dak boven timmert. Zo ook ons terras. Het beslaat de hele zijkant van het huis en boven het gedeelte van de buiteneettafel hebben we rietmatten gelegd. Zo zitten we uit de zon en blijft het binnen ook veel koeler.

Flinke verfklus

Op zaterdagochtend heeft Henk de pergola samen met de buurman, timmerman van beroep, helemaal afgemaakt. Dagen ervoor was het hard verven om alles vliegenpoepproof zwart te krijgen. De buurman heeft in de avonduren alles gezaagd en de funderingen van de palen gestort. Eigenlijk was het dus een soort bouwpakket dat nog in elkaar moest. En ja hoor, voordat we aan het middageten schoven, was de pergola af.

Boodschappen doen, voeren en melken

Daarna even eten, FJ op bed, Henk even de ogen dicht en ik naar de stad voor wat kleine, maar nodige boodschappen. Eenmaal thuis was Henk alweer aan het voeren en FJ werd even later wakker. Snel thee drinken en hup, melken.

Gras maaien, stal uitmesten, tuin opruimen

En voor we het wisten, was het alweer na achten ’s avonds en lag FJ alweer ­gedoucht en wel op bed. En toen. Toen moest het gras nog gemaaid, de paardenstal nog uitgemest, de keuken opgeruimd, want het leek of er een ontploffing had plaatsgevonden, de woonkamer moest gezogen en de tuin opgeruimd, want die lag bezaaid met speelgoed.

Even een baalmoment

Dat was zo’n moment dat we allebei baalden. Maar we hadden geen keus, dit kon zo niet blijven liggen tot morgen. En als klap op de vuurpijl had Henk zijn duim bekneld in het voerhek dus hij liep met een dikke, kloppende met arnica ingesmeerde duim rond. Niet handig.

Altijd wat te doen

De klussen waren best snel klaar, maar wat is het toch jammer dat het weekend dan pas rond half 10 ’s avonds begint. En dan besteden we ook nog best veel van het huishoudelijk werk uit én heeft Henk op de boerderij nog volop hulp en steun aan zijn ouders, twee melkers en een jongen uit het dorp. Er is gewoon altijd wat te doen.

Gelukkig is er zondag

Maar gelukkig is daar nog altijd de zondag en deze keer was de agenda leeg. De hele dag lekker op de loungebank gelegen, met een koud biertje binnen handbereik. We werken immers niet voor niets.

Of registreer je om te kunnen reageren.