2067 x bekeken

'Vechten hoort nou eenmaal bij rangordebepaling'

Aalt Posthouwer
"We zullen het nooit accepteren vechtende dieren normaal te vinden", zegt varkenshandelaar Aalt Posthouwer. "Maar we kunnen ook niet verhinderen dát dit gebeurt."

We hebben beelden gezien van een filmpje dat door Hart van Nederland op 12 juni werd uitgezonden. Dat was geen prettig gezicht, maar wél de realiteit. Varkens zijn namelijk dieren die een rangorde kennen en daarbij hoort vechten, hoe vervelend dat ook is. Wij kunnen daar niets aan veranderen. Zodra een varken uit zijn eigen groepje komt, bijvoorbeeld tijdens het inladen van de dieren, wordt dit zichtbaar in de vorm van vechten. Biologisch gezien zijn de oren en schouders zo gebouwd dat het zichtbaar is, maar het is ook de plaats waar het dier de klappen het beste kan opvangen, net als bij herten een gewei en bij koeien de horens.

Beren niet meer castreren betekent meer gevechten

Een van de hoofdredenen dat varkens zo vechten, zoals te zien is op de beelden, komt doordat de maatschappelijke discussie de boer 'dwingt' zijn beervarkens (mannetjes) niet meer te castreren. De gevolgen hiervan zijn dat datgene wat door de castratie onderdrukt werd, weer naar boven komt. Die castratie was niet voor niets. Op de beelden is duidelijk zichtbaar dat het de manlijke dieren zijn die het rangorde-gevecht niet opgeven en elkaar verwonden. Door de varkens in de stallen niet meer individueel in 'boxen' te mogen huisvesten, vallen ook dieren uit die het onderlinge gevecht niet aankunnen.

Vechtende dieren niet normaal gaan vinden

We zullen nooit accepteren om vechtende dieren normaal te vinden, maar kunnen niet verhinderen dat dit gebeurt. Het bijzondere is dat varkens in de biologische varkenshouderij wél gecastreerd moeten worden om het 'natuurlijk' gedrag terug te dringen ... We zijn daarover wel - op persoonlijke basis - de discussie aangegaan met de Dierenbescherming, maar zonder succes. We krijgen steeds minder begrip voor elkaar. Doordat sommige organisaties uitgaan van hetgeen 'op straat' wordt gezien en niet de moeite nemen om de stal in te gaan en daar te bekijken wat een en ander voor gevolgen heeft, wordt een beeld geschetst alsof wíj die dieren mishandelen.

Speels, maar realistisch filmpje

In het verleden werden ook meer dieren op een vierkante meter in de wagens geladen. Dit was economisch aantrekkelijk, en had ook tot gevolg dat de dieren minder konden vechten.

Om in beeld te brengen wat er zoal plaatsvindt tijdens een transport en welke vragen en vooroordelen er leven bij de burger, hebben wij een speels, maar realistisch filmpje gemaakt, over de vragen die burgers hebben over varkenstransport.

Aalt Posthouwer is varkenshandelaar en eigenaar van Varkenshandel Posthouwer-Boerkamp in Wilp (Gld.)

Of registreer je om te kunnen reageren.