Redactieblog

3962 x bekeken 10 reacties

'Sieta vecht, Maat praat'

Vergaderboer verbaast zich over de manier waarop LTO zich gedroeg tijdens de protestactie van 150 melkveehouders in Amsterdam.

Plaats van handeling: informele vergadering Landbouwministers Europese Unie in Amsterdam. Hoofdrolspelers: staatssecretaris Van Dam, Sieta van Keimpema en Albert Jan Maat. En natuurlijk de ministers.

Gerichte toeslagen

Van Dam gaf de voorzet. Hij wilde praten over het landbouwbeleid van de EU na 2020, als het huidige afloopt. Hij wil de inkomenstoeslagen vervangen door gerichte toeslagen voor duurzame landbouw. Verschillende onderdelen worden dan beloond, zoals weidegang, bodembiotoop, gebruik gewasbeschermingsmiddelen en ga zo maar door. De biologische boer ontvangt dan de maximale premie, terwijl een boer met een intensief bedrijf, de koeien binnen, veel Engels raai in de weide, een stevig antibioticaverbruik en een overschot aan mest praktisch niets meer krijgt.

Voor dit plan kreeg Van Dam de handen van de collega-ministers niet op elkaar. Zij wilden praten over de crisis nu. Ze hoorden Van Dam beleefd aan, knikten, maar dronken een glas, deden een plas en lieten Van Dam waar hij was.

'Ze hoorden Van Dam beleefd aan, knikten, maar dronken een glas, deden een plas en lieten Van Dam waar hij was'.

Sieta had succes

Sieta van Keimpema en haar vrienden van DDB en NMV voelden dat op voorhand haarfijn aan. Ze vroegen aandacht voor de belabberde situatie op de boerenbedrijven. Daar moet nu wat gebeuren en niet over 5 jaar. Dan zijn vele boeren er niet meer, volgens hen.

Sieta had succes met haar actie. Ze was de hele dag te horen op het nieuws en landelijke media besteedde er aandacht aan. De problematiek van vandaag de dag was duidelijk op de kaart gezet. Kortom, een geslaagde actie van de continu voor de boeren vechtende boerin. Niet met nieuwe argumenten, maar de oude plaat die ze afdraaide, had wel het gewenste effect. Deze keer dus een 'Gouwe Ouwe'.

'Maat gedroeg zich als het schoothondje van staatssecretaris Van Dam'.

Slechte timing van LTO

Anders was het met Maat. Die vond het nodig om op de dag van de vergadering in Amsterdam te verklaren dat hij het eens was met het afschaffen van de toeslagrechten in de toekomst. Met een aantal mitsen. Er moet een gelijk speelveld komen voor alle boeren van de EU en dat soort dingen.

Slecht getimed. Maat gedroeg zich als het schoothondje van staatssecretaris Van Dam. Hij ondersteunde diens rammelende plan, waarover de overige landbouwministers nog niet eens wilden praten. Hij ging ook al akkoord met een hoofdlijn. En dat op dezelfde dag dat Sieta van Keimpema, met 150 andere boeren, actie voerde voor een totaal ander beleid.

De ministers van de EU zullen schouderophalend en inwendig lachend over deze vertoning naar hun eigen land zijn gegaan. Een staatssecretaris als een roepende in de woestijn en de boeren die met twee verschillende gezichten zich lieten zien.

Bij deze dag paste een vechtende Sieta beter dan de pratende Maat.

Laatste reacties

 • tonny60

  Het had ook geen zin voor Maat om in Amsterdam te zijn.Het nu gevoerde beleid is door Lto gewenst en nagestreefd door de lobby voor afschaffing van een fatsoenlijke melkquotumregeling

 • info36

  Dit legt bloot dat LTO soft is en niet knokt voor de landbouw, daardoor zijn er al veel imbeciele maatregelen doorgegaan waar de boeren veel last van hebben zoals te hoge pacht, te strenge gebruiksnormen enz. enz.

 • HJ O R

  Maat als schoothondje, en LTO dood!!!!!!!!!
  Dat zouden meer mensen moeten beseffen!!!!!!!
  Sieta , gefeliciteerd en ga zo door!!!!!!

 • veldhuize001

  Sieta zet deze trend door want de LTO en de vroegere organisaties deden al niets voor de boeren als ze zelf maar hun geld beurde was het goed de DDB en NMV die doen tenminste nog wat en mensen laat je tanden maar zien en laat je niet op de kop zitten want het meeste komt ook nog uit de kokers van alerlei klupjes die totaal nergens verstand van hebben en dan moet je ze ook nog onderhouden

 • Farmer4life2

  LTO is hetzelfde als een "goed doel"

  Ze streven een doel/utopie na. Hebben veel geld nodig, waarvan een klein deel naar het doel gaat en de rest in eigen zak / organisatie zit.

 • JONAS MTS

  Een gelijk speelveld voor alle boeren in de EU ........
  Vraag: wat bedoel je precies meneer Maat?
  Een suggestie: Maat, ga eens samen met Sieta aan de praat!
  Doel: een schreeuw om praktisch beleid in het belang van boeren

 • koeien10

  lto is liegen tegen ondernemers de maat vol, maar hij doet niks voor de land en tuinbouw.

 • Bennie Stevelink

  Vergaderboer spreekt over een crisis. Welke crisis?? In de varkenshouderij is er inderdaad een crisis omdat de prijs structureel te laag is voor produceren in Nederland.
  In de melkveehouderij is er volgens mij toch geen crisis. Als je het prijsverloop van de laatste tien jaar bekijkt past de huidige lage prijs perfect in de normale cyclus.
  Het is juist Sieta en de 150 volgelingen die zich buiten de werkelijkheid plaatsten. LTO begrijpt wél dat de huidige prijsdip een normaal verloop heeft en richt zich op zaken die werkelijk van belang zijn.

 • WGeverink

  Beste Bennie. Als je door de lto de koeien laat melken hebben ze binnenkort allemaal uierontsteking. Met de "belangenbehartiging" gaat het hun ongeveer net zo goed af.

 • eg wel

  Nou Bennie, voor zover een lage melkprijs perfect kan passen, wil ik je er wel even op wijzen dat zowel N.Z.O. als L.T.O. er van overtuigt waren dat de vraag uit China zo groot was dat we niet genoeg zouden kunnen leveren en de melkprijs de komende 10 jaar goed zou zijn. Je kunt net zoveel commentaar hebben op N.M.V. en D.D.B als je wilt , tot nu toe heeft L.T.O. geblunderd wat betreft de zachte landing en N.M.V. en D.D.B. die hiervoor hebben gewaarschuwd hebben het tot op heden het bij het rechte eind. Dit wil overigens niet zeggen dat dat ook gaat gelden voor de wat langere termijn.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.