Huidige regelgeving is niet toegesneden op rappe ontwikkelingen in de biotechnologie - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Niet alles wat kan, moet mogen’

Kan de wetenschap de democratie te snel af zijn? De jongste trendanalyse over biotechnologie van de Gezondheidsraad en de Commissie Genetische Modificatie lijkt die vraag met ja te beantwoorden.

De analyse schetst trends op basis van biotechnologische toepassingen die nu al of in de nabije toekomst werkelijkheid kunnen worden. Voor de land- en tuinbouw zijn de aanpassing van gewassen het meest voor de hand liggend, maar ook de ontwikkeling van een nieuwe generatie gewasbeschermingsmiddelen die in staat zijn planten onaantrekkelijk te maken voor insecten, of plaagorganismen onschadelijk voor een gewas. En wat bij planten kan, lukt mogelijk ook bij dieren.

Rol voor de wetgever

De huidige regelgeving is niet toegesneden op dat soort ontwikkelingen, aldus de trendanalyse. De wetenschap schrijdt met hoge snelheid voort, de wetgeving is statisch. Daar ligt een dilemma dat niet kan worden overgelaten aan wetenschappers, ook al beschikken zij als eersten over de kennis – en misschien ook wel over de juiste inschatting van de risico’s. Daar ligt een rol voor de wetgever, gevoed door de maatschappij. Want niet alles wat kan, moet ook mogen.

Terecht dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) daarbij veiligheid en gezondheid als een belangrijke voorwaarde stelt. Dat is echter pas het begin van de discussie.

Beheer
WP Admin