Redactieblog

2292 x bekeken 5 reacties

'LTO en Nieuwe Oogst zijn nog geen duo'

Ik ben overtuigd LTO-lid; ik vind ook dat boeren georganiseerd moeten zijn. Samen sta je sterk, kun je body ontwikkelen en ben je gesprekspartner voor overheden: landelijk, provinciaal, regionaal en natuurlijk Europees.

LTO is best een moeilijk te leiden organisatie: veel regio’s met eigen beleid en zo veel sectoren, soms met tegenstrijdige belangen. Soms doen ze ook nog domme zaken met de overheid, zoals in het fosfaatdossier. Het is naïef om te denken dat je met grondgebondenheid fosfaatquota zou voorkomen. Nu hebben we een dubbele strop: geen land in Europa heeft zo’n zware regelgeving als Nederland.
Desondanks blijf ik lid.

Vrijheid van meningsuiting is niet vanzelfsprekend

Al 11 jaar schrijf ik columns, eerst 5 jaar in Nieuwe Oogst. Toen daar een censuur op kwam, ben ik naar Boerderij Vandaag gegaan, waar ik intussen voor het zesde jaar tweewekelijks licht opinieer met mijn column. Met de toenmalige Nieuwe Oogst-hoofdredacteur heb ik eigenlijk niet eens een discussie gehad. Hij wilde niet publiceren en dat besliste hij ook nog eens zelf. Natuurlijk, mijn columns zijn licht prikkelend, licht opiniërend, maar het zijn 'slechts' columns. Ze zijn bedoeld om lezers een beetje aan het denken zetten, zonder dat ik pretendeer de wijsheid te verkondigen. Met wederzijds genoegen krijg ik dat podium nu in Boerderij Vandaag, waar ik zo eens per jaar een functioneringsgesprek heb met de hoofdredacteur. Zelfs in Nederland is vrijheid van meningsuiting voor een loyaal LTO-lid niet vanzelfsprekend in een eigen ledenblad.
Desondanks blijf ik LTO-lid.

Ledenorganisatie met ledenblad: hoe dom kun je acteren!

Kortgeleden heb ik samen met een collegaboer, LTO en melkveehoudersvakbond NMV een actie georganiseerd ter behoud van het koudmerken. Het is een goede actie geweest; gewenst resultaat is nog afwachten. Op een avond vlakbij Zwolle kwamen meer dan 150 mensen bij elkaar. Zij spraken er over gedragsonderzoek, beleid, politiek en de wenselijkheid van behoud van het koudmerken. Het was een nuttige avond, in velerlei opzicht. Nieuwe Oogst zou de aankondiging en uitnodiging plaatsen; dat is niet gebeurd. Foutje, kan gebeuren. Nieuwe Oogst zou de week daarop verslag doen van de avond. Wederom niet gebeurd. De beleidsmedewerker van LTO-veehouderij treft geen blaam, haar inzet was zeer professioneel. LTO, ledenorganisatie met ledenblad: hoe dom kun je acteren!
Toch blijf ik lid.

Laatste reacties

 • ........

  Beetje koeienboer herkent zijn koeien zonder nummers...

 • hylkema.l

  Jan, ik ben het helemaal met jou eens. Ik mis wat dat aangaande het oude Fries Landbouwblad, daar waren kritische collums wel welkom.

 • G. Vos

  Ook wij zijn nog steeds lid, ondanks dat we hetzelfde meegemaakt hebben, geen enkele aandacht voor belangenbehartiging die LTO blijkbaar niet zo welgezind was.

 • G. Vos

  O, ja goede actie trouwens voor het behoud van het koud merken, zoveel mogelijk nog de petitie tekenen!

 • Broer

  Ook helemaal mee eens. Men heeft er een heel bijzondere neus voor nieuws (of juist niet !). De beste journalisten laat men voor zich zelf beginnen.
  Dan een cartoon waarvan de clou mij vaak ontgaat.
  En draagt iemand een nieuwtje aan, mag ie het zelf schrijven..
  Desondanks blijf ik ook lid.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.