Ploegwerkzaamheden in Zuidwest-Nederland, voorjaar 2016.</p> <p><em>Foto: Peter Roek</em> AlgemeenOpinie

‘Kaarsrecht ploegen’

Het kán, recht ploegen met het blote oog. Maar met gps kan iedereen het. Waar komt de trots dan nog vandaan?

De koning bezocht onlangs een akkerbouwbedrijf dat zich bezighoudt met precisielandbouw. Met drones, sensoren en gps kon de ondernemer in kwestie heel precies bemesten, spuiten en beregenen.

Een paar dagen eerder had ik met een akkerbouwer aan tafel gezeten en gesproken over ploegen. Met zijn smartphone liet hij zien hoe hij dat deed. Op het schermpje zag ik de neus van de trekker en verder vooral kaarsrechte ploegvoren. Niet een beetje recht, maar kaars- en kaarsrecht. Ik knikte begrijpend: met gps is dat tegenwoordig een eitje. Maar ik zat ernaast. Niks gps. Louter het blote oog en stuurmanskunst hadden geleid tot die rechte voren. Ongelofelijk. Hogere ploegkunst, ik kan niet anders zeggen.

Ik zag de neus van de trekker en vooral kaarsrechte ploegvoren. Kaars- en kaarsrecht. Ik knikte begrijpend: met gps is dat tegenwoordig een eitje. Maar ik zat ernaast. Niks gps. Louter het blote oog en stuurmanskunst hadden geleid tot die rechte voren. Ongelofelijk.

Waaróm zo ontzettend recht ploegen?

Het antwoord op mijn vervolgvraag was lichtelijk ontnuchterend. Waaróm ploeg je zo ontzettend recht? Ik verwachtte een teelttechnische uiteenzetting, maar het bleek eenvoudiger dan dat. Kaarsrecht werken ziet er mooi uit.

Natuurlijk zitten er ook teelttechnische kanten aan. Recht ploegen betekent vaak ook recht zaaien, recht schoffelen en recht spuiten. De trekker heeft immers toch de neiging in de ploegvoor te blijven hangen. Met een rechte voor is dat geen probleem. Je hebt dan geen stukjes die de spuitboom net niet bereikt en ook geen stukjes waar de spuitboom overlap geeft. Je moet overigens wel heel krom ploegen wil dat aan de orde zijn. Bekend is het grapje dat op een kromme voor meer groeit dan op een rechte. Toch wil niemand te boek staan als kromploeger.

Het antwoord op mijn vervolgvraag was lichtelijk ontnuchterend. Waaróm ploeg je zo ontzettend recht? Ik verwachtte een teelttechnische uiteenzetting, maar het bleek eenvoudiger dan dat. Kaarsrecht werken ziet er mooi uit.

Recht ploegen is mooi én het is een sport

Recht ploegen is vooral mooi. Het ziet er lekker strak uit. Het is ook een sport, want wie hele dagen aan het ploegen is, wil zichzelf graag een beetje uitdagen. Onbewust is de gedachte ook dat een boer die recht ploegt ook een betere ondernemer is. Want als je al niet recht kunt ploegen, dan zal de rest ook wel niet veel voorstellen.

Boeren fotograferen en filmen graag hun kaarsrechte resultaten en delen die op social media. Pure trots is het, en terecht. Maar met de inzet van gps-rechtrijsystemen verandert dat. Dan kan iederéén recht werken. Vakmanschap moet dan ergens anders uit blijken, maar waar uit? Uit een rijtje big data? En geeft dat dan dezelfde voldoening als een foto delen van je kaarsrechte, zelfgemaakte gps-loze ploegvoor? Ik denk het niet.

Straks met drones anderen op de hoogte houden?

Dat neemt niet weg dat gps een blijvertje is. Net als die andere snufjes die onze koning bekeek tijdens zijn werkbezoek. En daar zit misschien wel de nieuwe voldoening: via drones anderen op de hoogte houden. Hoe staan de bieten en de aardappelen erbij? Want big data zijn mooi, maar je moet ze wel op de juiste manier kunnen interpreteren en ernaar handelen zodat elk plantje krijgt wat het nodig heeft. Dat goed in de vingers hebben, dat wordt het nieuwe kaarsrechte ploegen.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin