Het is beter boeren in de EU - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Het is beter boeren in de EU’

Gevolgen van de Brexit zullen hopelijk de ogen openen van de voorstanders voor een Nexit.

Als er één groep is die echt veel voordeel heeft gehad van Europa, dan zijn het wel de boeren. Meer dan 40 jaar, vertrouwden de Britse boeren op subsidies van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. En van gratis toegang tot belangrijke exportmarkten in Europa met 500 miljoen consumenten. En toch was een ruime meerderheid van de Britste boeren voor een exit volgens een poll van het Britse collega-vakblad Farmers Weekly.

Grote onzekerheid

Maar zodra het feestgedruis van de Brexit-voorstanders is geluwd, zal de grote onzekerheid toeslaan. Ook bij de Britse boeren over hun toekomst. Premier David Cameron heeft dan wel gezegd dat de Britse regering de EU-steun aan boeren ‘goed zal blijven onderhouden’. Maar hij is na de nederlaag meteen opgestapt. De Brexit-aanhang is nu aan zet. Het is daarnaast allerminst zeker of de Britse schatkist, die volgens economen grote klappen moet opvangen, haar landbouw in dezelfde mate – of zelfs meer dan nu het geval is – überhaupt zal kunnen steunen.

Grote kans op Nederlandse anti-Europagevoelens

De grote vraag is nu welke reactie de Britse afscheiding teweeg brengt op het Europese continent. Zal ze ook in Nederland de anti-Europagevoelens verder aanwakkeren? De kans hierop is levensgroot. Zeker indien de politiek er niet in slaagt om de kalmte te bewaren en de vele grote voordelen van de Europese Unie niet beter weet te verkopen aan het publiek. En vooral ook luistert naar de kritiek op de huidige staat van de EU, zoals een doorgeslagen regelgeving en een immigratie beleid zonder bewaakte buitengrenzen.

Vijand van investeringen

Intussen zullen de nadelige gevolgen van de Britse scheiding hopelijk de eurosceptici ervan overtuigen dat het – zeker op de langere termijn – binnen de EU veel beter boeren is (vraag dat ook maar aan de Poolse of Hongaarse boeren). Jaren van onzekerheid zal de Britse landbouw minder concurrerend maken, want onzekerheid is de vijand van alle investeringen.

Beheer
WP Admin