Commentaar

2008 x bekeken 3 reacties

'Het is beter boeren in de EU'

Gevolgen van de Brexit zullen hopelijk de ogen openen van de voorstanders voor een Nexit.

Als er één groep is die echt veel voordeel heeft gehad van Europa, dan zijn het wel de boeren. Meer dan 40 jaar, vertrouwden de Britse boeren op subsidies van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. En van gratis toegang tot belangrijke exportmarkten in Europa met 500 miljoen consumenten. En toch was een ruime meerderheid van de Britste boeren voor een exit volgens een poll van het Britse collega-vakblad Farmers Weekly.

Grote onzekerheid

Maar zodra het feestgedruis van de Brexit-voorstanders is geluwd, zal de grote onzekerheid toeslaan. Ook bij de Britse boeren over hun toekomst. Premier David Cameron heeft dan wel gezegd dat de Britse regering de EU-steun aan boeren 'goed zal blijven onderhouden'. Maar hij is na de nederlaag meteen opgestapt. De Brexit-aanhang is nu aan zet. Het is daarnaast allerminst zeker of de Britse schatkist, die volgens economen grote klappen moet opvangen, haar landbouw in dezelfde mate - of zelfs meer dan nu het geval is – überhaupt zal kunnen steunen.

Grote kans op Nederlandse anti-Europagevoelens

De grote vraag is nu welke reactie de Britse afscheiding teweeg brengt op het Europese continent. Zal ze ook in Nederland de anti-Europagevoelens verder aanwakkeren? De kans hierop is levensgroot. Zeker indien de politiek er niet in slaagt om de kalmte te bewaren en de vele grote voordelen van de Europese Unie niet beter weet te verkopen aan het publiek. En vooral ook luistert naar de kritiek op de huidige staat van de EU, zoals een doorgeslagen regelgeving en een immigratie beleid zonder bewaakte buitengrenzen.

Vijand van investeringen

Intussen zullen de nadelige gevolgen van de Britse scheiding hopelijk de eurosceptici ervan overtuigen dat het – zeker op de langere termijn - binnen de EU veel beter boeren is (vraag dat ook maar aan de Poolse of Hongaarse boeren). Jaren van onzekerheid zal de Britse landbouw minder concurrerend maken, want onzekerheid is de vijand van alle investeringen.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Helemaal mee eens, maar de EU-commissie en het parlement zal eens te meer moeten tonen aan de EU bevolking dat er pas op de plaats gemaakt zal worden met de doorgeslagen federalisatie en eigenlijk dat er een stap terug gezet zal worden. Op naar een gezonde EEG+.

  • pinkeltje

    Dat er veel terechte onvrede is over de EU dat is wel duidelijk. En na de reacties van de diverse zogenaamde leiders met Juncker voorop worden de sceptici in hun overtuiging gesteund dat je door zo'n stelletje maar liever niet geregeerd wordt. De makkelijke redenering die je van Engelse boeren hoort is dat ze menen dat boeren in andere landen meer subsidie krijgen waardoor zij doelbewust door het door Duitsland geregeerde Europa op achterstand worden gezet en dat zij per saldo alleen met beperkingen zitten. Kunnen ze nu gaan ontdekken hoe pro-Engelse landbouw hun regering is en hoe bereid het Britse volk is om een eigen-boeren-eerst politiek daadwerkelijk te willen ondersteunen. Want dat is een beetje de droom waar ze in leven, nu ze zoals ze dat zelf verwoorden voor de tweede keer in 60 jaar tijd zijn bevrijd van de Duitsers.

  • Josserrarens

    Volledig eens zuperboer.

Of registreer je om te kunnen reageren.