Foto: ANP/AFP AlgemeenOpinie

‘Brexit-discussie toont kracht en zwakte’

Nog een dikke week en de Britten spreken zich uit over Brexit, over de vraag of ze in de EU blijven of eruit stappen. Het regent rampscenario’s.

Wie de berichtgeving een beetje volgt kan maar één conclusie trekken: als de Britten nuchter nadenken, als ze hun knopen tellen, dan blijven ze.

Brexit nadelig voor Britse én Nederlandse boer

Brexit is slecht voor boeren aan weerskanten van de Noordzee. Voor de Britse omdat ze Brusselse steun gaan missen en niet meer indirect de vruchten plukken van de Franse politieke liefde voor boeren – Britse politici zijn veel minder geneigd om iets voor landbouw te betekenen dan collega’s op het continent. Voor de Nederlandse omdat een belangrijke afnemer moeilijker bereikbaar wordt. De koers van het pond gaat zakken en allerlei oude grensbelemmeringen komen terug.

Zakelijke of emotionele afweging

En toch is ook onder Britse boeren de stemming duidelijk tegen Europa en vóór uittreding. Dat kan twee oorzaken hebben. Ze vinden andere onderwerpen dan landbouw belangrijker, zoals immigratie en streven naar autonomie. Of ze laten zich niet leiden door een zakelijke afweging maar door emotie. Wat overigens net zo legitiem is.

Nederlandse agrofoodsector kwetsbaar

Wat er ook uitkomt, de Nederlandse agrofoodsector wordt weer even pijnlijk geconfronteerd met zijn eigen kwetsbaarheid, de gerichtheid op internationale handel. In een inventarisatie van het CPB staat ze bovenaan als mogelijk slachtoffer van Brexit. Maar in dezelfde week waren er ook klinkende cijfers over de export en de bijdrage aan het nationaal inkomen. Twee kanten van dezelfde medaille.

Beheer
WP Admin