Redactieblog

7781 x bekeken 11 reacties

'Zondagsrust niet nodig, maar geluidsoverlast ook niet'

De zondagsrust is op haar retour, maar dat is geen reden voor onnodige overlast.

Zondagmorgen werden we ruw in de slaap gestoord door een ronkende zelfrijdende mestinjecteur, van een loonwerker, op het weiland naast ons huis. Het begon met lawaai, en niet zo'n beetje ook, want het land is heel erg nat, en dus moest het gas er vol op. Daarna begon het ook nog onfris te ruiken, want de wind zat in de verkeerde hoek. Ik zit in het vak, dus echt boos worden lukt me niet.

Zondag als rustdag

Ik zou u waarschijnlijk niet met dit voorval lastig vallen, als Boerderij nu net deze dagen niet ook aandacht besteedt aan de zondagsrust. Ruim driekwart van de boeren houdt de zondagsrust in ere, zo blijkt uit een enquête. Wel gaat een groot deel toch aan het werk als de ­omstandigheden ertoe dwingen. Het aandeel 'op zondag rustende boeren en tuinders' zal verder dalen, want van de jongere garde ziet maar de helft de zondag als een rustdag.

Wat mij betreft moet iedereen zelf weten wat ie doet, maar het is niet zo slim om de buurt op stang te jagen. Niet voor niets dat mijn vader zaliger er altijd voor zorgde op zondag uit het zicht van de buurt te blijven. Hij deed op zondag wel dingen op de boerderij, maar in het zwaar protestantse dorp wilde hij dan niemand tot overlast zijn. Hij had op zijn tijd die buurt ook weer nodig.

Rust is ook belangrijk

Uit de Boerderij-enquête blijkt ook dat het niet alleen gelovige boeren zijn die de dag des Heren heiligen. Er zijn ook heel wat boeren en tuinders die een dag rust goed vinden voor zichzelf. En gelijk hebben ze. Maar zoals gezegd, er is ook een categorie die vooral aan buurt en ­buren denkt. Dat lijkt me heel erg verstandig. In dat geval zit er volgens mij ook nog wel wat verschil tussen 's ochtends vroeg en later op de dag, en het hangt er ook van af hoeveel overlast veroorzaakt wordt. Er zit wel wat verschil tussen inkuilen, bieten afleveren, en mest uitrijden. Ik laat mijn motorzaag zondagsmorgens ook in de schuur, maar gazon maaien op de middag is minder een probleem.

Rekening houden met de buurt

Er is overigens wel een verklaring te vinden voor het feit dat er minder rekening wordt gehouden met buurt en omgeving. Steeds meer boeren hebben zo'n groot bedrijf, dat ze de buren nauwelijks meer kennen. En de loonwerker komt vaak van elders. Ik heb op deze plaats al eens eerder uitgelegd dat ondernemers die niet in het dorp wonen, minder rekening houden met het dorp. Maar dan nog, overlast door de landbouw is ook voor de sector niet goed. Een deel van de Nederlanders kijkt toch al met argusogen naar het doen en laten van de landbouw. Dan is het niet handig dat met onnodige overlast nog eens extra zwaar aan te zetten. Dus, doet u het niet voor uzelf, doe het dan voor de sector.

Laatste reacties

 • boer drenth

  Dick ,heel mooi gezegd.

 • veldzicht

  Hij die op zondag mest uit gaat rijden is gestoord,een stuk gras maaien,schudden of wiersen ,ach ,of je nou in je luie stoel zit of op de trekker maakt ook (voor .n keer)niet uit.

 • el

  Die buurman had waarschijnlijk een opslag die overvol zat en de weersvoorspellingen waren voor de komende dagen minder gunstig om het land op te gaan! En Dirk als je besluit om in het buitengebied te gaan wonen moet je er mee leren leven!

 • WGeverink

  Het is natuurlijk wel gemakkelijker dat bemest kan worden als het weer het toelaat en niet waneer de overheid het toelaat. Nog nooit heb ik het meegemaakt dat er mensen op zondag mest uit rijden. Op zondag en vlak naast de buren is wel het toppunt van onbeschoftheid. Je moet je de ogen uit de kop schamen! Ik sta er helemaal niet van te kijken dat je een pak melk van de koeien die de "draagvlak creerende" melk uit te rijke kruiden weiden produceren door de voorruit van de cabine krijgt.

 • frl

  Boeren zijn ook kuddedieren ,als 1 op zondag begint volgen er meer, ben zelf al 30 jaar boer nog nooit op zondag gemaaid of andere veld werkzaamheden, en toch elk jaar weer kuil gekregen.
  Als ik gras heb liggen schud ik het zaterdagavond.

 • Schaapje

  In een wereld die verandert met een economie die vraagt om 24 uur per dag... is dit ook een gevolg ervan. Het stoort mij niet. Een ieder is vrij om te doen en laten en ook al is dit op zondag. Wel net als andere dagen van een week wel rekening houden met. Maar zelf wil ik de zondag wel rustig houden.

 • exvarkensboer1

  el,
  ik heb niet "het besluit genomen om in het buitengebied te gaan wonen". Ik ben er geboren en getogen en woon daar nu nog steeds. Maar het wordt wel steeds gekker met het lawaai. Dus mag er eens per week een dag "rust" zijn wat mij betreft. De eigenaar van de varkensstallen vlak naast onze woning vindt het "lastig" als hij niet om middernacht in de nacht van zondag op maandag varkens mag laden. Echt iemand die de sector in een goed daglicht stelt.

 • kemp01

  gazon maaien op zondag kan wel??????
  Hier moet ik dan toch wel even om lachen.
  Dit geluid draagt op een rustige zondag middag wel 1000 meter

 • j.verstraten1

  Wij hadden vroeger een apv waarin stond dat je op zon- en feestdagen geen mest uit mocht rijden. Maar weer invoeren?
  Maar soms is het bijna onmogelijk met loonwerkers die volgepland zitten, storing hebben, en weersomslagen in de lucht dan wil je dat ene perceel toch nog graag voortijds bemest hebben.
  Als je de buurman dan vóóraf even informeert, dan toont hij misschien zelfs begrip.

 • el

  De winkels liggen vol met goed en goedkoop voedsel voor iedereen dankzij de agrarische bedrijven. En wat doet de consument, inclusief ex varkensboeren en bloggers die voor boerderij werken, klagen dat deze hardwerkende mensen hun zodagsrust verstoren!


 • WGeverink

  Je kunt je in allerlei bochten wringen om draagvlak te creeren maar de meest eenvoudige manier is toch wel door geen mest uit te rijden voor de neus van de buurman als deze op zondag middag met vrienden of familie buiten koffie aan het drinken is.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.