<em>Foto: Joris Telders</em> AlgemeenOpinie

‘Zondagsrust niet nodig, maar geluidsoverlast ook niet’

De zondagsrust is op haar retour, maar dat is geen reden voor onnodige overlast.

Zondagmorgen werden we ruw in de slaap gestoord door een ronkende zelfrijdende mestinjecteur, van een loonwerker, op het weiland naast ons huis. Het begon met lawaai, en niet zo’n beetje ook, want het land is heel erg nat, en dus moest het gas er vol op. Daarna begon het ook nog onfris te ruiken, want de wind zat in de verkeerde hoek. Ik zit in het vak, dus echt boos worden lukt me niet.

Zondag als rustdag

Ik zou u waarschijnlijk niet met dit voorval lastig vallen, als Boerderij nu net deze dagen niet ook aandacht besteedt aan de zondagsrust. Ruim driekwart van de boeren houdt de zondagsrust in ere, zo blijkt uit een enquête. Wel gaat een groot deel toch aan het werk als de ­omstandigheden ertoe dwingen. Het aandeel ‘op zondag rustende boeren en tuinders’ zal verder dalen, want van de jongere garde ziet maar de helft de zondag als een rustdag.

Wat mij betreft moet iedereen zelf weten wat ie doet, maar het is niet zo slim om de buurt op stang te jagen. Niet voor niets dat mijn vader zaliger er altijd voor zorgde op zondag uit het zicht van de buurt te blijven. Hij deed op zondag wel dingen op de boerderij, maar in het zwaar protestantse dorp wilde hij dan niemand tot overlast zijn. Hij had op zijn tijd die buurt ook weer nodig.

Rust is ook belangrijk

Uit de Boerderij-enquête blijkt ook dat het niet alleen gelovige boeren zijn die de dag des Heren heiligen. Er zijn ook heel wat boeren en tuinders die een dag rust goed vinden voor zichzelf. En gelijk hebben ze. Maar zoals gezegd, er is ook een categorie die vooral aan buurt en ­buren denkt. Dat lijkt me heel erg verstandig. In dat geval zit er volgens mij ook nog wel wat verschil tussen ’s ochtends vroeg en later op de dag, en het hangt er ook van af hoeveel overlast veroorzaakt wordt. Er zit wel wat verschil tussen inkuilen, bieten afleveren, en mest uitrijden. Ik laat mijn motorzaag zondagsmorgens ook in de schuur, maar gazon maaien op de middag is minder een probleem.

Rekening houden met de buurt

Er is overigens wel een verklaring te vinden voor het feit dat er minder rekening wordt gehouden met buurt en omgeving. Steeds meer boeren hebben zo’n groot bedrijf, dat ze de buren nauwelijks meer kennen. En de loonwerker komt vaak van elders. Ik heb op deze plaats al eens eerder uitgelegd dat ondernemers die niet in het dorp wonen, minder rekening houden met het dorp. Maar dan nog, overlast door de landbouw is ook voor de sector niet goed. Een deel van de Nederlanders kijkt toch al met argusogen naar het doen en laten van de landbouw. Dan is het niet handig dat met onnodige overlast nog eens extra zwaar aan te zetten. Dus, doet u het niet voor uzelf, doe het dan voor de sector.

Beheer
WP Admin