Ziekzoekers tussen de bloeiende bloembollen.<br /><em>Foto: ANP </em> AlgemeenOpinie

‘Ziekzoeken en andere verwarrende vaktermen’

Elk vakgebied heeft zijn eigen jargon. Nu draai ik als fiscalist al een heel aantal jaren mee in de agrarische sector maar zo af en toe word ik nog steeds verrast. Er worden prachtige woorden gebruikt die ik nog niet kende.

Zo was ik vorige week in de bollenstreek en zag daar wat mensen door de tulpenvelden lopen. Geen idee wat ze aan het doen waren. Maar degene met wie ik daar was, wist dat als echte ‘bollenman’ wel. Die wandelaars tussen de bloemen waren ziekzoekers.

Ziekzoekers? Daar had ik nog nooit van gehoord. Een ziekzoeker blijkt iemand te zijn die zieke planten opzoekt. Een zieke plant wordt door de ziekzoeker verwijderd voordat het hele veld besmet wordt. Ziekzoeken wordt onder meer in de aardappel- en bloembollenteelt gedaan.

Nu worden in mijn omgeving geen bollen geteeld en heb ik zelf, behalve wat verwilderde tulpenbollen in mijn tuin, geen enkele ervaring met bollen. En de aardappelteelt ken ik alleen maar vanuit mijn moestuin. Dan is het ook niet zo raar dat je zo’n typisch woord niet kent.

Guste zeug? Voederconversie?

Nu geldt dit verschijnsel voor alle sectoren natuurlijk. Want zou de gemiddelde Nederlander weten wat een guste zeug is, of de betekenis van voederconversie kennen? Dat denk ik niet. In onze super-gespecialiseerde wereld geldt dat voor de hele maatschappij. Ook in mijn vakgebied. Wie kan eenvoudig en zonder opleiding een Nederlandse belastingwet lezen, laat staan begrijpen. Dat zijn er niet veel denk ik.

Vaktermen handig voor insiders

Het gebruik van vaktermen is onvermijdelijk en is ook heel handig voor insiders. Door het gebruik van vaktermen weten de vakgenoten precies wat er bedoeld wordt. Maar er is ook een groot risico. Als je alleen maar in vaktermen praat dan weet je ‘buurman/niet-boer’ al heel snel niet meer waar je het over hebt en praat je langs elkaar heen. En dat kan allemaal heel vervelende gevolgen hebben. Als boer sta je immers niet alleen in de samenleving.

Jargon uitleggen voor begrip niet-boer

De overgrote meerderheid van de Nederlanders is geen boer en heeft geen landbouwachtergrond. En heeft dan ook vaak geen benul van hoe het gaat op een modern agrarisch bedrijf. Als je daar rekening mee houdt, dan gaat de communicatie vaak een stuk beter. Jargon is voor een buitenstaander nu eenmaal vaak niet te begrijpen. Of leg iets uit. Zoals het met ziekzoeken bij mij is gegaan. Een prachtig beeldend woord dat ik nooit meer zal vergeten en dat mij ook nog eens wat meer kennis van de sector heeft gebracht.

Beheer
WP Admin