<em>Foto: ANP/Lex van Lieshout</em> AlgemeenOpinie

‘We kunnen niet zonder Europa’

‘Europa, wat hebben we er aan? Ruzie maken met Rusland, en dan mag de boer door het exportverbod het gelag betalen. Vergeet niet de regelgeving. Steeds meer komt er uit Brussel.’ Enkele kreten die voorbijkwamen op een bijeenkomst van onze LTO-afdeling.

‘En dan de vluchtelingen. Die kosten handen vol geld. Net als Griekenland. Er stromen miljarden euro’s heen en nog verbetert er niets. Mensen gaan er veel eerder met pensioen dan wij. Belastingen worden ontdoken. Zwart geld is daar de grootste economische stroom. Dat kan allemaal in Europa. Maar als boeren diep in de geldzorgen zitten, is de Brusselse pot plotseling leeg.’

Zomaar een greep uit de kreten die op een gezellige bijeenkomst van onze LTO-afdeling voorbijkwamen. Anti-Europa, dat voerde de boventoon. Men verwachtte dat Wilders volgend jaar de verkiezing overtuigend zal winnen en dan: ‘waait er een andere wind door Nederland’.

Vrijhandel geeft Nederlandse boeren meer kansen

Ik heb niet aan de discussie meegedaan. Gewoon, omdat ik wel blij ben met Europa. Natuurlijk vind ik sommige dingen niet goed, maar vooral wij als boeren hebben er profijt van. En dan speciaal de Nederlandse. Wij leven van de export van onze producten en die krijgt bij een vrije handel zonder grenzen veel meer kansen.

Minder regels met TTIP

Daarom ben ik ook een voorstander van de TTIP-handelsakkoord met de Verenigde Staten. Een rijk land, met een stevige koopkracht. Natuurlijk kleven er bezwaren aan. De regelgeving moet wel op elkaar worden afgestemd. Een gelijk speelveld, dat moet het uitgangspunt zijn. Maar dat kan in het verdrag geregeld worden. Bovendien, is het erg dat producten uit de Verenigde Staen, waar minder regels zijn, hier op de markt komen? Nee, als wij dan maar onder dezelfde regels mogen produceren. Dat zou een extra voordeel voor ons betekenen. Welke boer wil er niet graag minder regels?

Misschien Sieta van Keimpema. Die is, zoals altijd, tegen. Ze waarschuwt voor de daling van de kwaliteit van het eten, dat Nederlanders met de Amerikaanse import op hun bord krijgen. Terecht? Ik denk het niet. Onze Hans heeft ervaring en at lekker en voelde zich gezond onder de Amerikaanse regels. Maar nogmaals, de spelregels moeten gelijk en het mag voor mij wel wat minder streng.

Dankzij GLB krijgen we onze jaarlijkse toeslagen

Tot slot het Europees landbouwbeleid. Dankzij dat beleid krijgen we de jaarlijkse toeslagen. Een belangrijk deel van ons inkomen. Denken we nu echt dat we dat ook krijgen als we Europa zouden verlaten? Vergeet het maar. Alle geld gaat dan naar natuur- en milieuminnende organisaties en wij kunnen er naar fluiten.

Hier heerst de sfeer en de macht van de Partij voor de Dieren. Kijk naar de aangenomen motie over de kalfjes bij de koe. Kijk naar het vrije deel van de Europese middelen. Die krijgen boeren in andere landen handje-contantje. Bij ons wordt het voor algemene doeleinden besteed.

Nee, laat ons alsjeblieft niet terugvallen op Nederland met zijn neiging om voor elk probleem een uitzonderingsregel te bedenken. Een land waar de boerenstand onderaan de maatschappelijke ladder bungelt, niet in tel bij de meeste politieke partijen. Echt, we kunnen niet zonder Europa.

Beheer
WP Admin