Europees TTIP-protest tegen 'chloorkippen' uit de VS. <br /><em>Foto: ANP </em> AlgemeenOpinie

‘Voedsel is ook emotie in handelsbesprekingen’

Duitse auto’s, Amerikaanse kippen en Nederlandse kaas. Het speelt allemaal een rol in handelsbesprekingen tussen de 2 grootste economische machten in de wereld: de VS en de EU.

De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn druk bezig met de laatste onderhandelingen over een handelsakkoord, het veelbesproken TTIP. Uiteraard worden vooral de voordelen besproken. ‘Iedereen wordt er uiteindelijk beter van’ roepen sommige politici en vertegenwoordigers van bedrijven. De EU wordt bedolven onder goedkoop vlees en graan, vrezen anderen. Grote verschillen van mening.

Tussen milieuorganisaties en werkgevers, tussen lidstaten van de EU, tussen sectoren zelfs. Het wordt maar weer eens geïllustreerd door LTO Varkenshouderij die zij aan zij met de agrarische vakbonden demonstreerde tegen TTIP. De zuivelsector ziet daarentegen TTIP wel zitten. LTO Nederland is volgens voorzitter ­Albert Jan Maat ‘voorzichtig positief’ over TTIP.

Andere invloeden op markten

Wie er gelijk heeft, blijft lastig te beoordelen. Markten zijn wispelturig en kunnen totaal anders uitpakken. De wereldwijde malaise op de zuivelmarkt en de blijvend lage varkensprijzen zijn maar 2 voorbeelden. Politieke verwikkelingen zoals de voortdurende handelsboycot door Rusland van landbouwproducten uit de EU spelen een minstens zo belangrijke rol. Grote problemen in het Midden-Oosten werken via de olieprijs door op prijzen van suiker, mais en graan. Kortom, wat vandaag in prognoses goed uit lijkt te pakken, kan volgende week achterhaald zijn.

Chloorkip, groeihormonen en GMO

Wat in de onderhandelingen met de VS een rol speelt, is de grote aandacht voor de handel in voedsel. Speciale aandacht gaat uit naar ‘chloorkippen’, gebruik van groeihormonen en GMO-gewassen. Daarmee gaan emoties snel aan de haal en dan is vaak de vraag wat er aantoonbaar goed of slecht is al niet meer relevant.

De toon is gezet, de loopgraven zijn betrokken en de onderhandelaars moeten steeds meer eisen op tafel leggen. Voedsel is ook emotie in handelsbesprekingen. Uiteindelijk is de vraag wat zwaarder weegt: Duitse auto’s, Amerikaanse kip of Nederlandse kaas.

Wat betekent TTIP voor de agrarische sector? Lees het in dit artikel: TTIP: geen gewone handelsdeal

Beheer
WP Admin